Berceanu:Declaraţia lui Nica privind autobuzele închiriate, picătura care a umplut paharul

Preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, a declarat, sâmbătă, că "picătura care a umplut paharul" şi a dus la ruperea coaliţiei de guvernare a fost declaraţia fostului ministru Dan Nica potrivit căreia nu mai există autobuze pentru închiriat în ziua alegerilor prezidenţiale.

27 afișări
Imaginea articolului Berceanu:Declaraţia lui Nica privind autobuzele închiriate, picătura care a umplut paharul

Berceanu:Declaraţia lui Nica privind autobuzele închiriate, picătura care a umplut paharul (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Ministrul Transporturilor afirmă că în interiorul formaţiunii social-democrate s-a vorbit de o eventuală ieşire de la guvernare în luna septembrie, la scurt timp după alegerile europarlamentare, mai precis din luna iulie.

Berceanu susţine că relaţiile din interiorul coaliţiei, dintre PSD şi PDL, au mers "relativ bine", până în preajma alegerilor europarlamentare. Potrivit sursei citate, despre ideea ieşirii de la guvernare în luna septembrie a PSD s-a vorbit în interiorul formaţiunii social-democrate încă din iulie.

"Lucrurile au mers relativ bine atâta vreme cât scopul a fost cel al alegerilor europarlamentare. Din păcate, colegii de la PSD au văzut altfel lucrurile din cauza campaniei electorale. La o oarecare perioadă după terminarea acestor alegeri, în luna iulie, noi am ştiut că există ideea ca în septembrie evenual să facă un pas lateral într-o anumită formă, ca să poată, mai în forţă de pe nişte alte poziţii, să-şi desfăşoare campania pentru prezidenţiale", a precizat Berceanu.

El spune că PSD a avut la dispoziţie mai multe variante, alegând să rămână la guvernare, dar parlamentarii formaţiunii să se situeze în opoziţie.

"Au fost mai multe variante, iar varianta pe care au ales-o dumnealor a fost să fie la guvernare, în Guvern, cu beneficiile guvernării, şi în opoziţie, în Parlament, cu beneficiile unei opoziţii care, în felul ăsta, aveau majoritatea. Practic, noi nu am avut o majoritate de 70 la sută în Parlament, cum ar fi fost normal, şi am avut două grupuri de câte 35 la sută, dintre care unul susţinea Guvernul, iar altul semnaliza că susţine Guvernul, dar de fapt, de foarte multe ori, mergea în cealaltă direcţie", a precizat Berceanu.

El mai afirmă că social-democraţii au început să atace tot mai mult PDL, sperând să determine "pierderi de imagine" democrat-liberalilor, strategie pe care PDL a "ghicit-o".

"Colegii de la PSD au avut următoarea tactică: facem tot felul de lucruri care sunt neplăcute şi care determină pierderi de imagine sau politică pentru PDL, dacă replică la aşa ceva, datorită acelei replici ieşim de la guvernare - ceea ce s-a întâmplat - dacă nu replică, înghit şi înghit şi se duc din ce în ce mai jos", a explicat Berceanu.

Liderul democrat-liberalilor doljeni susine că parlamentarii PDL au vrut să reacţioneze la poziţia adoptată de PSD, însă au fost opriţi de conducerea partidului până la începutul lunii august.

"Din acel moment, lucrurile au început să aibă o anumită amploare şi a trebuit să apară şi replici din partea noastră. Sigur, cu replici şi contrareplici, bătălia s-a ascuţit, aşa cum eu am prevăzut în luna ianuarie. Sunt cam singurul care am mai trecut prin mai multe guvernări de coaliţie din interior, de pe vremea Cocopo şi Cocopas sau alte astfel de încercări româneşti şi le-am spus colegilor din PSD că prima dată când apar nişte acuze care nu sunt imediat puse la punct din interiorul căruia au apărut, vor apărea contrareplici şi ne vom trezi la un moment dat o bătălie în care nu se va mai ştii de unde a început şi de la ce ne-am luat", a spus Berceanu.

Conform sursei citate, "picătura care a umplut paharul" a fost declaraţia fostului ministru de Interne Dan Nica, legată de lipsa autobuzelor de închiriat pentru zilele de 22 noiembrie şi 6 decembrie.

"Momentul care a pus capac sau picătura care a umplut paharul a fost după ce domnul Nica, de aici de la Craiova, de la sediul partidului, cu multe semne PSD, a făcut acea declaraţie cu faptul că toate autobuzele şi microbuzele din ţară sunt închiriate în data de 22 şi de 6. Cumva la un moment dat urma să se umple paharul. Dacă această declaraţie lipsea probabil că rămânea aşa şi reuşeam să continuăm", a declarat Berceanu.

Ministrul Transporturilor spune că, după revocarea din funcţie a ministrului Dan Nica de premierul Emil Boc, social-democraţii au avut de ales din cinci variante, dar au preferat să iasă de la guvernare.

"Dumnealor au avut cel puţin cinci variante de a rezolva lucrurile. Să pună un interimar, până se gândesc pe cine să pună, pentru că la dânşii e mai greu de ales cineva pentru MAI pentru că sunt acolo mai multe părţi care fiecare doreşte să aibă o anumită influenţă. Să pună un ministru de Interne dacă deja se tranşase problema şi-l aveau. Să pună un independent sau de la opoziţie, aşa cum a sugerat preşedintele, sau să desfacă, pentru că dânşii au lipit funcţia de vicepremier cu cea de ministru de Interne, şi să rezolve în sensul ăsta problemele", a afirmat democrat-liberalul.

Berceanu susţine că nu puteau alege niciuna dintre variante întrucât se stabilise din luna iulie că trebuie să iasă de la guvernare.

"Nu au dorit din motivul că din timp şi-au stabilit această variantă de activitate, şi anume atacăm cu tot ce putem ca să slăbim PDL-ul, premierul, şi dacă reacţionează folosim acea reacţie să explicăm că din această cauză am ieşit de la guvernare", a mai spus Radu Berceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici