Blaga: Nicio categorie prevăzută în memorandumul Guvernului nu trebuie scoasă din listele electorale

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, că niciuna dintre categoriile de cetăţeni prevăzute în memorandumul Guvernului a fi eliminate din listele electorale permanente nu trebuie scoase din aceste liste.

812 afișări
Imaginea articolului Blaga: Nicio categorie prevăzută în memorandumul Guvernului nu trebuie scoasă din listele electorale

Vasile Blaga (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Înterbat care din cele nouă categorii de cetăţeni prevăzute în memorandum trebuie scoase din liste Blaga a răspuns: "Niciuna"

El a precizat că în legătură cu categoria persoanelor decedate se omite faptul că aceste liste trebuiau actualizate cu cinci zile înainte de referendum şi au fost actualizate, fiind scoase 21 de mii de persoane faţă de listele din alegerile locale.

Vasile Blaga a mai arătat, în legătură cu cei care stau mai mulţi într-un singur domiciliu, că este vorba, în general, de populaţia de etnie romă sau de cetăţeni moldoveni care şi-au dobândit cetăţenia română şi că articolul 39 din Ordonanţa 97/2005 precizează că aceste persoane trebuie luate în calcul.

"Art. 39 din Ordonanţa 97/2005 privind evidenţa domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate arată că trebuie luate în calcul persoanele care deşi figurează la un domiciliu acestea nu mai locuiesc efectiv acolo însă nu au parcurs procedura de înregistrare la noul domiciliu. La art. 28 alin. 2 din ordonanţă se arată că dovada adresei de domiciliu se face şi pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere însoţită de proba poliţiştului competent în acest domeniu", a mai precizat Blaga.

Liderul PDL a spus că nu poate fi scoasă de pe listele electorale nici categoria persoanelor cu acte de identitate expirate.

El a arătat că având în vedere Legea 3/2000, orice persoană îşi exercită dreptul de vot fie pe baza actului de identitate, fie pe baza adeverinţei care ţine loc de act de identitate şi a arătat că 20 de ani încoace oficiliile de stare civilă sunt deschise în ziua votului, pentru ca persoanele să-şi poată obţine actele necesare pentru a vota.

Întrebat dacă PDL are o estimare a cetăţenilor care şi-au dobândit dreptul de vot şi nu au fost incluşi în listele electorale, Blaga a spus că datele sunt la MAI şi a arătat că preşedintele Comisiei de apărare, Costică Canacheu (PDL) a solicitat toate aceste date şi răspunsul MAI a venit foarte prompt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici