Blaga: Respingerea Ordonanţei Dragnea, o prioritate pentru PNL în sesiunea din februarie

PNL şi-a stabilit priorităţile legislative pentru sesiunea din februarie şi a dat un vot de încredere actualei conduceri a grupurilor parlamentar, liberalii propunându-şi să respingă Ordonanţa Dragnea şi să impună Parlamentului proiecte rămase restante, a declarat, luni, liderul PNL Vasile Blaga.

695 afișări
Imaginea articolului Blaga: Respingerea Ordonanţei Dragnea, o prioritate pentru PNL  în sesiunea din februarie

Blaga: Respingerea Ordonanţei Dragnea, o prioritate pentru PNL în sesiunea din februarie (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

''Am discutat priorităţile legislative ale grupurilor parlamentare PNL. În Senat, ne vom preocupa de trecerea urgentă, prin plen, a Ordonanţei 55, chiar dacă nu avem voturile necesare, pentru că cetăţenii vor trebui să ştie cine este de acord, până la urmă, cu punerea în aplicare a deciziilor CCR şi cine este împotriva traseismului'', a declarat liderul PNL Vasile Blaga, la finalul şedinţei BPN PNL.

Potrivit lui Vasile Blaga, PNL a dat un vot de încredere actualei conduceri a grupurilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor.

El a mai spus că liberalii sunt preocupaţi de legea privind reprezentarea de gen în politică, precum şi de adoptarea votului prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale, alături de votul în două tururi de scrutin la primari, precizând că acestea sunt lipsurile pe care liberalii nu au reuşit să le corecteze în Comisia de cod electoral.

În sesiunea parlamentară din februarie, liberalii vor să impună, de asemenea, legea prevenţiei în sănătate, care a fost dezbătută de mai multe ori, şi proiectul privind reducerea cu 5% a contribuţiilor sociale de stat.

Potrivit lui Vasile Blaga, legea holdingului este un alt proiect de lege pe care liberalii îi au în atenţie. ''Propunem analizarea proiectului în Comisia juridică pentru definitivarea unui set de amendamente care să perfecţioneze proiectul existent'', a spus el.

Copreşedintele PNL vrea ca pe agenda sesiunii parlamentare viitoare să fie înscrisă şi legea referitoare la conversia creditelor în valută.

Liberallii mai vor să modifice şi legea privind transparenţa publică decizională pentru a institui obligativitatea dezbaterilor publice şi majorarea termenelor de dezbatere ''pentru a face reală dezbaterea cu societatea românească atât de către iniţiator, cât şi de către legiuitor'', a explicat liderul PNL.

Totodată, PNL îşi propune să insiste pentru a face posibilă înfiinţarea unei comisii de analiză şi evaluare formată din reprezentanţi ai partidelor, Guvernului, BNR, ANPC şi ai societăţii civile pentru a identifica cea mai potrivită soluţie pentru legea dării în plată.

PNL vrea ca, în sesiunea parlamentară din februarie, premierul să prezinte, în faţa deputaţilor, stadiul pregătirii alegerilor parlamentare din 2016 şi măsurile luate privind accesul cetăţenilor din diaspora la votul prin corespondenţă.

Ordonanţa 55 a fost emisă înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014 şi prevedea că, pe o perioadă de 45 de zile, aleşii locali pot opta să treacă la alt partid fără să-şi piardă mandatele.

Potrivit unui raport Expert Forum, publicat în ianuarie 2015, peste 5.000 de aleşi locali, între care 552 de primari, au migrat la alte partide după adoptarea OUG 55/2014, marele câştigător fiind PSD, către care s-au îndreptat 79 la sută dintre primarii care au migrat, iar marii perdanţi, PNL şi PDL.

Ulterior, OUG 55/2014 a fost declarată neconstituţională, după ce a fost atacată la Curtea Constituţională (CC) de PNL şi PDL.

Camera Deputaţilor a decis, în februarie 2015, respingerea Ordonanţei 55/2014 care permitea migraţia aleşilor locali, declarată neconstituţională, adoptând însă un amendament criticat de PNL care arată că primarii, consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonanţei nu-şi vor pierde mandatele.

Senatul este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici