Boc: Amânarea depunerii în Parlament a proiectului de buget, precedent extrem de dăunător şi periculos

Amânarea depunerii în Parlament a Legii Bugetului după alegeri reprezintă un "precedent extrem de dăunător şi periculos" pentru România, a declarat luni fostul premier Emil Boc.

137 afișări
Imaginea articolului Boc: Amânarea depunerii în Parlament a proiectului de buget, precedent extrem de dăunător şi periculos

Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Ceea ce consider un precedent extrem de dăunător şi periculos este modificarea legii astfel încât să nu se depună Legea Bugetului pe 10 octombrie la Parlament. Acest lucru este profund anormal. Chiar dacă, uneori, legea cu privire la buget s-a trimis mai târziu de 10 octombrie, totuşi s-a trimis pe parcursul toamnei. A cere acum să nu se trimită Legea bugetului pentru că este an electoral este o eroare majoră şi demonstrează că actualul Guvern nu doreşte să arate cât de prost stau finanţele ţării pentru 2013 şi ce măsuri grele trebuie să fie luate de România în anul următor ca să se poată încadra în acordurile internaţionale şi în parametri de deficit negociaţi cu organismele internaţionale", a spus Boc.

Potrivit Legii finanţelor publice, bugetul trebuie să fie depus până în data de 15 octombrie a anului în curs pentru anul următor.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat în septembrie că bugetul pentru anul viitor va fi prezentat la 15 zile după instalarea noului guvern rezultat din alegerile programate în decembrie, derogarea faţă de termenul legal, 15 octombrie, fiind convenită cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

"Guvernul a stabilit cu acordul FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale că în anii în care alegerile parlamentare sunt plasate în ultimele trei luni ale anului, bugetul să fie prezentat la 15 zile după instalarea noului guvern", a spus Geogescu după o întâlnire cu Comisia de Buget Finanţe din Parlament.

Boc apreciază că modificarea ascunde, probabil, "măsuri dure de austeritate" în 2013.

"Tot ceea ce a trecut pe populism în 2012 va trebui suportat de români în 2013. Trebuie să se ştie că nimic nu este gratis în economie, ceea ce laşi cu o mână mai largă într-un an plăteşti dublu în anii următori. Iar devierile populiste ale Guvernului Ponta ne vor costa în anii următori. Să nu mai vorbim de incapacitatea lor de a negocia cu organismele internaţionale preţul la gaz. Cu siguranţă va arde buzunarele românilor şi demonstrează incapacitatea Guvernului de a ţine cont de interesele românilor", a arătat fostul premier.

Pe de altă parte, Boc s-a declarat de acord cu solicitarea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, să fie audiaţi în Parlament pe tema bugetului.

PDL va depune, în această săptămână, o moţiune simplă pe buget, solicitând ca bugetul pentru 2013 să fie prezentat în Parlament până la 1 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici