Boc i-a reproşat lui Botiş că nu era informat în legătură cu legea de neimpozitare a pensiilor

Premierul Emil Boc i-a reproşat ministrului Muncii, Ioan Botiş, că nu a fost informat corect asupra legilor adoptate de Camera Deputaţilor, ministrul replicând că nu înţelege de ce este el criticat pentru acte normative legate mai mult de Finanţe, au relatat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

16 afișări
Imaginea articolului Boc i-a reproşat lui Botiş că nu era informat în legătură cu legea de neimpozitare a pensiilor

Boc i-a reproşat lui Botiş că nu era informat în legătură cu legea de neimpozitare a pensiilor (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Trebuia să ştii, ce s-a întâmplat ? De ce nu ai fost informat, asta înseamnă că ai tăi consilieri nu îşi fac treaba", i-a spus Boc lui Botiş, au relatat sursele participante la şedinţa de miercuri a Guvernului.

Ministrul Muncii a replicat întrebând de ce este el criticat şi explicând că nu era proiectul lui, ci legat de mai mult de Finanţe.

Boc i-a amintit însă că a fost votată şi legea care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei şi că trebuia să fie "la curent" cu acest act normativ.

Ulterior, şeful Guvernului a încercat să aplaneze reproşurile la adresa ministrului, spunându-i că nu are de ce să fie supărat.

"Suntem supăraţi noi pe noi înşine, nu pe cineva anume", i-a spus Boc lui Botiş, potrivit surselor citate.

Principalii vinovaţi identificaţi de Guvern pentru situaţia creată la Camera Deputaţilor au fost consilierii parlamentarilor şi cei ai miniştrilor prezenţi la vot, pe considerentul că aceştia nu i-au informat asupra avizului negativ al Executivului, precum şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

"Din discuţiile Guvernului a rezultat că în dimineaţa respectivă consilierii trebuiau să informeze parlamentarii şi miniştrii punctual pe fiecare lege despre modul în care să fie exercitat votul, deoarece aceştia nu puteau să ştie la cele 70 de legi cum trebuie votat la fiecare act normativ. De asemenea, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul trebuia să se ducă la liderii de grup parlamentar şi să-i informeze tot punctual despre cum să fie votată fiecare lege în parte ţinând cont de avizul Guvernului", au relatat anterior pentru MEDIAFAX surse participante la şedinţă.

Premierul l-a întrebat pe ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul de ce nu a fost prezent la dezbaterile din Camera Deputaţilor, iar acesta a motivat că a avut obligaţii similare la Senat.

Un alt vinovat identificat în şedinţa de guvern a fost liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, care, în opinia miniştrilor, ar fi trebuit să evite o astfel de situaţie.

"Concluzia Guvernului este că a fost «o vină combinată», pentru care trebuie căutate acum soluţii", au spus sursele citate.

Surse oficiale au declarat anterior că premierul a discutat cu miniştrii despre situaţia creată la Camera Deputaţilor, prin adoptarea legilor de instituire a TVA de 5% la alimente şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei, atrăgându-le atenţia că a fost "o greşeală pe linie" şi că trebuie aşteptată decizia preşedintelui Băsescu.

"Situaţia din Camera Deputaţilor a fost discutată de premier cu miniştrii, iar şeful Guvernului le-a spus că a fost comisă «o greşeală pe linie». Nu au fost analizate soluţii, precizându-se că, deocamdată, se aşteaptă decizia preşedintelui", au relatat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD, PC şi PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru pâine, carne, lapte, ulei şi zahăr.

Tot marţi, Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că "venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, miercuri, că atâta timp cât Legislativul s-a pronunţat asupra neimpozitării pensiilor mai mici de 2.000 de lei, Executivul trebuie să aplice, recunoscând că a votat şi el reducerea TVA la 5 % pentru alimentele de bază.

Pentru ambele proiecte, Camera este forul decizional, iar legile urmează să fie transmise preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici