Boc: Sper ca şi colegii din PNL să aibă o decizie în favoarea unei majorităţi sănătoase de dreapta

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, duminică, după întâlnirea cu liderii UDMR, că speră ca liberalii să decidă în forul de conducere, după validarea alegerilor de către Curtea Constituţională, în favoarea unei majorităţi sănătoase de dreapta.

11 afișări
Imaginea articolului Boc: Sper ca şi colegii din PNL să aibă o decizie în favoarea unei majorităţi sănătoase de dreapta

Boc: Sper ca şi colegii din PNL să aibă o decizie în favoarea unei majorităţi sănătoase de dreapta (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Avem un numitor comun, o majoritate sănătoasă pentru România ar fi una de dreapta, care să includă PDL-PNL-UDMR, minorităţi şi independenţi", a spus liderul PDL, precizând că aceasta ar fi şi o majoritate logică, din perspectivă doctrinară.

El a precizat că nu a mai avut discuții cu PNL, liberalii transmițând că aşteaptă decizia Curții Constituționale şi a forului de conducere a partidului.

"Sper ca şi colegii din PNL să aibă o decizie în interiorul partidului, dincolo de toate campaniile, luptele, orgoliile, să prevaleze interesul de a da României un Guvern stabil", a spus Boc.

Marko Bela: Este posibilă o coaliție mai restrânsă PDL-UDMR

La rândul său, liderul UDMR Marko Bela a spus că urgenţa acestui moment o constituie formarea unui Guvern şi a unei majorități stabile şi transparente în Parlamentul României, care să susţină acest guvern.

"În acest scop, noi în continuare am aştepta să vină împreună cu UDMR şi PNL, pentru că astfel am putea avea o majoritatea stabilă în Parlament", a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a mai declarat că este posibilă şi formarea unei coaliţii mai restrânse, PDL-UDMR, în cazul în care PNL va refuza să intre în această majoritate pentru constituirea Guvernului.

"Este posibilă o coaliție mai restrânsă PDL-UDMR, dar în continuare am dori o coaliție mai largă, cu partciparea PNL", a declarat Marko Bela, precizând că în cadrul întâlnirii s-a stabilit că se poate merge şi în această formulă restrânsă, deşi nu este de dorit aşa ceva într-o perioadă de criză economică.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, astfel că, pentru asigurarea acestei majorităţi, sunt necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

PDL, UDMR, grupul minorităţilor şi parlamentarii independenţi au în acest moment, împreună, 234 de voturi.

PDL are 166 de deputaţi şi senatori, UDMR - 31, grupul minorităţilor are 18 deputaţi, iar din grupurile de independenţi fac parte 14 deputaţi şi cinci senatori.

PNL are 79 de parlamentari. Dacă aceştia s-ar alătura reprezentanţilor PDL, UDMR, ai minorităţilor şi independenţilor, cifra ar ajunge la 313, adică aproximativ 66% din totalul parlamentarilor.

PSD+PC are 157 de mandate de deputat şi senator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici