Bodea: PNL vrea ca Senatul să dea hotărâre de încuviinţare a arestării lui Şova

Senatorul PNL Cristian Bodea a declarat, luni, că liberalii doresc ca Senatul să ia o decizie de încuviinţare a arestării preventive în cazul lui Dan Şova, şi că PSD, dacă nu este de acord, poate ataca la Curtea Constituţională această nouă hotărâre, pentru a vedea dacă este conformă cu Constituţia.

268 afişări
Imaginea articolului Bodea: PNL vrea ca Senatul să dea hotărâre de încuviinţare a arestării lui Şova

Dan Şova (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

În principiu, noi dorim o hotărâre de încuviinţare ( a arestării preventive în cazul lui Dan Şova, nr). PSD, până acum a încercat două hotărâri, prima a fost o nonhotărâre, am contestat şi Curtea Constituţională a decis că trebuie să se dea hotărâre. Au încercat apoi o hotărâre negativă. Nu le-a ieşit nici aceea, Curtea a spus că nu e bune. Ar trebui să încerce acum şi o hotărâre pozitivă, de încuviinţare a arestării preventive”, a spus Bodea.

El le-a sugerat social-democraţilor să atace acea hotărâre de încuviinţare, mai apoi, la Curtea Constituţională, dacă nu sunt de acord cu ea, şi să se pronunţe Curtea dacă o astfel de hotărâre e constituţională sau nu.

Să vedem apoi, să facă ei contestaţie la CC, dacă consideră că nu e bine, şi să spună Curtea dacă o hotărâre de încuviinţare, dată pe Constituţie, este bună sau nu”.

Senatorul liberal i-a acuzat pe social-democraţi că vor să se ascundă prin reluarea votului în cazul Şova.

”Ei fug, vor să se ascundă prin reluarea votului, pe care îl vor controla la sânge, pentru a-l putea apărara de data aceasta cum trebuie şi definitiv pe Dan Şova”, a menţionat Cristian Bodea.

Senatorul PNL a mai afirmat că, prin reluarea procedurii în cazul Şova, într-o săptămână se poate rezolva acest caz, adăugând că ”PSD se va grăbi, ca să scape de acest schelet pe care îl are în dulap”.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a apreciat, luni, că în cazul lui Dan Şova ar trebui reluat votul în plen, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională întreaga procedură din 25 martie, când în urma votului nu a fost emisă o hotărâre de respingere a solicitării DNA.

Întrebat care este calea de urmat în cazul Dan Şova, după decizia Curţii Constituţionale, vicepreşedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a apreciat că, după ce Senatul va primi, oficial, hotărârea CC, se va stabili "calea de urmat" în prima şedinţă a Biroului Permanent.

"Cred că drumul de urmat este dezbatere în Comisia juridică, stabilirea unei hotărâri şi în săptămâna următoare, după o şedinţă în plen a Senatului, probabil un nou vot", a afirmat Chelaru.

Vicepreşedintele Senatului a precizat că aceia care vorbesc de o reintepretare a votului "fie nu cunosc, fie sunt de rea-credinţă".

În 25 martie, la votul din plenul Senatului privind cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova, din cele 151 de voturi exprimate au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "împotrivă", iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majorităşii membrilor săi", deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului "se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră".

Senatul nici nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituţională, arătând că "Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză".

Curtea Constituţională (CC) a stabilit, pe 6 mai, în urma analizării sesizării PNL, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova este neconstituţională.

CC arată, într-un comunicat de presă, că în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, s-a constatat că Hotărârea Senatului din 25 martie 2015 în cazul lui Dan Şova este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituţie.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr. 32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Şova Dan - Coman, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţie", se arată în decizia CC în cazul sesizării formulate de 46 senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici