Bogdan Aurescu, despre Centrul de Tranzit din Timişoara: Prima facilitate de acest tip din lume

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vizitat, miercuri, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, care găzduieşte temporar persoane refugiate, demnitarul subliniind importanţa acestui centru şi remarcând că este "prima facilitate de acest tip din lume".

279 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu, despre Centrul de Tranzit din Timişoara: Prima facilitate de acest tip din lume

Bogdan Aurescu, despre Centrul de Tranzit din Timişoara: Prima facilitate de acest tip din lume (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al Ministerului Afacerilor Externe, ministrul Bogdan Aurescu a vizitat Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, care are ca scop găzduirea temporară, în România, a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională, ca urmare a unui risc major în ţara de origine, până la finalizarea procedurilor de relocare către o ţară de şedere permanentă.

"Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara este prima facilitate de acest tip din lume, reprezentând un instrument important al politicii de protecţie a UNHCR şi un model de bune practici, demonstrând, totodată, angajamentul României în acest domeniu prin punerea în practică a conceptului de securitate umană. Centrul se circumscrie principiului solidarităţii în plan umanitar şi dorinţei României, în calitate de donator emergent, stat de relocare şi promotor al agendei umanitare în forurile multilaterale, de a contribui la procesul de împărţire a responsabilităţilor în acest domeniu", a declarat ministrul Bogdan Aurescu, potrivit sursei citate.

El a apreciat cooperarea foarte bună cu Ministerul Afacerilor Interne şi eforturile sale în realizarea acestor obiective.

La vizitarea Centrului au luat parte şi dr. Hartmut Koschyk, membru al Parlamentului Federal German, însărcinat al Guvernului Federal German pentru problemele repatriaţilor germani şi ale minorităţilor naţionale şi dr. Berndt Fabritius, membru al Parlamentului Federal German, precum şi prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu.

De la înfiinţare, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, care are o capacitate de găzduire de până la 200 de persoane simultan, a oferit adăpost temporar pentru peste 1.700 de refugiaţi, care au fost relocaţi în SUA, Australia, Marea Britanie, Canada, Norvegia, Olanda şi Suedia.

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara a fost înfiinţat în baza unui Acord între Guvernul României, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, semnat la 8 mai 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici