Bogdan Mazuru, luat în calcul pentru postul de ambasador la Paris

Bogdan Mazuru este una dintre variantele luate în calcul pentru funcţia de ambasador la Paris, alte nume vehiculate pentru acest post fiind Theodor Paleologu şi Sorina Plăcintă, variante care însă nu ar fi agreate de conducerea PDL, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse convergente.

352 afișări
Imaginea articolului Bogdan Mazuru, luat în calcul pentru postul de ambasador la Paris

Bogdan Mazuru, luat în calcul pentru postul de ambasador la Paris (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Surse diplomatice au declarat pentru MEDIAFAX că un nume luat în calcul pentru preluarea postului de ambasador al României în Franţa este cel al lui Bogdan Mazuru, diplomat de carieră care ocupă în prezent funcţia de secretar de stat în MAE pentru afaceri europene. Mazuru are un CV care îl recomandă în ceea ce priveşte activitatea diplomatică. El a fost în trecut prim colaborator la Misiunea Permanentă a României la NATO şi UEO, prim colaborator şi apoi însărcinat cu afaceri a.i. în SUA, reprezentant permanent al României la NATO şi ambasador în Germania, funcţie pe care a deţinut-o până la numirea sa ca secretar de stat, în ianuarie 2009.

Oficial, MAE nu a dorit să facă niciun comentariu pe tema numirii noului ambasador la Paris. De altfel, procedura de numire a acestuia nu ar fi fost demarată încă şi nu există, încă, o decizie finală. Nici decizia de rechemare de la post a lui Teodor Baconschi nu a fost semnată până acum, deşi acesta şi-a preluat mandatul de ministru de mai bine de o lună.

Pe de altă parte, surse din PDL au declarat pentru MEDIAFAX că Theodor Paleologu, care înainte de a fi numit ministru al Culturii în primul Cabinet Boc a fost ambasador în Danemarca, a figurat ca variantă pentru funcţia de ambasador la Paris, rămasă vacantă după ce Teodor Baconschi a fost numit la şefia MAE. De asemenea, o altă variantă pentru funcţia de ambasador la Paris provenea tot din PDL, aceasta fiind Sorina Plăcintă, senator în Colegiul uninominal 1 Vrancea şi fost ministru al Tineretului şi Sportului.

Deşi, după cum susţin sursele PDL, ambii ar fi fost dispuşi să plece la Paris ca ambasadori, partidul nu a agreat niciuna dintre variante, argumentul fiind că astfel s-ar fi vacantat un loc în Parlament, iar partidul nu dorea să fie angrenat în noi alegeri legislative parţiale.

Potrivit procedurii, ministrul de Externe urmează să formuleze o propunere pe care să o transmită la Guvern, spre avizare, şi, apoi, la Cotroceni, preşedintele având ultimul cuvânt.

Întrebat despre numirea unui nou ambasador la Paris, Teodor Baconschi, care a ocupat această funcţie până la sfârşitul lui 2009, declara într-un interviu acordat MEDIAFAX la 20 ianuarie că ministerul este în continuare "în căutarea unei figuri eligibile". Baconschi făcea, la acea dată, un portret robot al viitorului ambasador. "Trebuie să fie fie o personalitate politică, fie o personalitate intelectuală, academică de prim plan, fie un top-diplomat, un senior-diplomat cu fapte în CV, cu experienţa unor ambasade importante. Deci, negăsind o persoană care să reunească toate aceste trei dimensiuni, va trebui să alegem dintr-unul sau altul din aceste registre. Dar vă asigur că întrucât sunt ataşat de relaţia româno-franceză voi căuta să propun un ambasador de cel mai bun nivel", spunea el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici