Bogdan Oprea: Existenţa unui conflict între Băsescu şi altcineva pe reprezentare la UE, neîntemeiată

Purtătorul de cuvânt al şefului statului precizează că până acum Traian Băsescu nu s-a exprimat oficial în legătură cu nivelul de reprezentare la Consiliul European, astfel că orice abordare ce face referire la existenţa unui conflict între preşedinte şi alte persoane pe această temă e neîntemeiată.

295 afișări
Imaginea articolului Bogdan Oprea: Existenţa unui conflict între Băsescu şi altcineva pe reprezentare la UE, neîntemeiată

Bogdan Oprea: Existenţa unui conflict între Băsescu şi altcineva pe reprezentare la UE, neîntemeiată

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a transmis, miercuri, presei o precizare referitoare la "maniera în care unii politicieni şi mass-media abordează subiectul legat de nivelul de reprezentare a României la Consiliul European".

"Până în prezent preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu a luat nicio poziţie oficială vizavi de acest subiect; prin urmare este absolut neîntemeiată orice abordare care face referire la existenţa unui conflict între domnul preşedinte Traian Băsescu şi oricare alte persoane privind reprezentarea României la Consiliul European", se arată în declaraţia lui Bogdan Oprea.

Premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite Parlamentului, cu acordul miniştrilor, scrisoarea prin care va solicita organizarea unei şedinţe comune de plen în care să fie adoptată o decizie privind mandatul şi nivelul de reprezentare a României la Consiliul European. El le-a spus miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul le va supune spre aprobare această scrisoare, pentru a fi transmisă Parlamentului.

"Este vorba de prezentarea în faţa Camerelor reunite a principalelor teme aflate pe agenda europeană şi a obligaţiilor pe care România trebuie să le îndeplinească rapid, fie că este vorba de Schengen, de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, discuţiile privind fondurile structurale şi politica agricolă comună şi toate celelalte teme care apar în această perioadă ca fiind stringente pe agenda europeană", a spus Ponta.

La finalul şedinţei de Guvern, premierul a precizat că scrisoarea va fi transmisă în cursul zilei de miercuri şi că va aştepta să fie stabilite data şi ora când se va "Intenţionez să mă adresez Parlamentului şi aştept ziua şi ora când va fi organizată o şedinţă comună în plen pentru a prezenta această Declaraţie", a spus putea adresa Parlamentului pe această temă.Ponta, arătând că Parlamentul va trebui să emită un mandat de reprezentare a României la UE.

Premierul a anunţat, luni, că va solicita Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să organizeze un plen comun în care Parlamentul să decidă mandatul pentru Consiliul European şi pe cel pe care îl consideră îndreptăţit să reprezinte România la summit-ul din 28 iunie.

Ponta a precizat că el şi preşedintele Traian Băsescu au poziţii divergente în ceea ce priveşte reprezentantul României la Consiliul European şi a explicat că la Consiliul European se discută teme care ţin de activitatea Executivului şi a subliniat că opinia sa este că România trebuie reprezentată de primul-ministru.

Premierul a arătat că Parlamentul trebuie să acorde mandat de fiecare dată înainte de Consiliul European, reuniunea semestrială, celui care reprezintă România acolo, şi a precizat că va respecta decizia Legislativului, indiferent care va fi aceasta.

Ponta a spus că va adresa solicitarea Parlamentului, în baza articolului 107 din Constituţie, care prevede dreptul premierului de a prezenta informări.

Conform articolului 80 din Constituţie, preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. De asemenea, potrivit articolului 91, preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.

Articolul 102 prevede însă că Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici