Bogdan Teodorescu la Marius Tucă Show, pe Aleph News: „PNL nu s-a raportat la închiderea pieţelor, a şcolilor şi la tragedia de la Piatra Neamţ"

  • Bogdan Teodorescu: „PNL nu s-a raportat la închiderea pieţeloir, a şcolilor şi la tragedia de la Piatra Neamţ"
  • Bogdan Teodorescu: "Nu vreau să speculez, dar AUR va face un scor destul de bun cu voturi care ar fi mers la PSD"
  • Andreea Grămoşteanu: "Am decis să nu mai joc cu machiaj. E mult mai interesant să faci poezie din adevăr."
1208 afișări

Autor: Luiza Moldovan

Ediţia din această seară de la Marius Tucă Show – invitaţi Marius Oprea şi Bogdan Teodorescu (în prima parte) şi actriţa Andreea Grămoşteanu, în partea a doua. Tema de discuţie a primei ore a fost campania electorală.

A fost sau nu campanie electorală? Acesta a fost punctul de plecare al discuţiei cu istoricul Marius Oprea şi analistul Bogdan Teodorescu. Punctul comun de plecare a fost că nimeni n-a simţit c-a fost o campanie electorală, dar politologul Boogdan Teodorescu a fost de altă părere:

"N-a fost o campanie neinteresantă. Suntem în faţa a ceea ce vor fi campaniile viitorului. Am trecut prin toate. S-ar putea să asistăm la o surpriză, la un partid care nu era foarte disputat şi care s-ar putea să ne dea surprize. Campania a avut o parte solidă de dramatism pe care o vom înţelege în seara alegerilor".

În opinia lui Bogdan Teodorescu, PNL a fost mult prea pasiv:

„PNL a avut o campanie statică. Totdeauna se începe campania cu un corp de mesaje pe care le-ai verificat pe electoratul tău. La PNL vorbim de 30 şi ceva la sută. "Dezvoltăm România", e un slogan propriu. Au trecut trei săptămâni de campanie şi au rămas tot acolo. Ceea ce e periculos. Nu se racordează deloc la ceea ce se-ntâmplă pe piaţă. Tu trebuie să mai ai alte mesaje care decurg din cum se poartă ceilalţi cu tine. Închiderea şcolilor, a pieţelor şi tragedia de la Piatra Neamţ, toate astea au avut legătură cu PNL. Care nu s-a raportat la ele, exceptându-l pe Rareş Bogdan, care are abilitatea să-şi înţeleagă piaţa. Ceilalţi sunt foarte schematici, probabil că respectă nişte linii de la staff-ul de campanie".

Bogdan Teodorescu: "Iohannis le-a făcut lecţiile liberalilor în această campanie"

Întrebat de Marius Tucă despre cum s-au prezentat actorii politici, politologul Bogdan Teodorescu a spus că Iohannis a dus greul campaniei:

"PNL, cu excepţia lui Rareş Bogdan, nu şi-a făcut campanie. Dacă Iohannis nu intervenea, PNL era semnificativ mai prost. Ei au stat în defensivă. Singura ofensivă a fost dată de mesajul lui Iohannis de nenumărate ori împotriva PSD. Stabileşte, astfel, o altfel de campanie a PNL. Un front stânga – dreapta clasic (PNL, vs PSD, Pro Rom) şi un front antisistem cu USR. Dacă Iohannis, nu tranşa, PNL era obligat să lupte pe cel mai important front pe care-l avea de dus – cel cu USR, care cultivă mesajul antisistem, care merge pe mesajul "voi aţi distrus România ăia vechi, venim noi, ăia noi, să rezolvăm problema". (...) Deşi partidul de guvernare stă într-o atitudine defensivă, nu poţi să stai până la sfârşit, că scazi. PNL a stat şi a încasat castană după castană şi nereacţionând. A fost o zi în care Ciolacu a ieşit şi a spus că trebuie amânate alegerile. În aceeaşi zi a ieşit Rafila – care a spus că în februarie va fi mai rău. N-am văzut panotaj pe net, n-am văzut nimic, ceea ce arată caracterul static al PNL. Dacă liberalii trec de 30, o bună parte se datorează faptului că le-a făcut Iohannis lecţiile. Atâta vreme cât laşi un partid să ia castane după castane şi să fie căpăcit în permanenţă, înseamnă că patrtidul se va pierde, pt că electoratul nu se va mai regăsi în el. Subiectul PNL cel mai important – atacul la PSD. Pe cine puteau să atace? USR? Asta ar însemna că se stabileşte axa vechi – contra rău. Pe piaţă avem două partide mari (PSD, PNL) şi unul care vrea să se facă mare (USR)".

Ziaristul Marius Tucă a remarcat, de asemenea, că agentul electoral numărul 1 al PNL în această campanie a fost Iohannis: "Agentul electoral nr 1 al PNL este Iohannis".

Răspunsul lui Marius Oprea: "PSD a dovedit, vreme de trei decenii, că a dezvoltat o întreagă armată din umbră. Are activişti bine motivaţi. Responsabili de stradă care-şi fac treaba pe tăcute. Ei merg din uşă-n uşă. E posibil ca această armată din umbră a PSD să se fi conservat. Nu cred că USR a fost destul de ofensiv încât să-şi mobilizeze electoratul (tinerii frumoşi şi liberi) încât să meargă la vot".

Bogdan Teodorescu a adăugat: „Vreau să amintesc că, atunci când USR a obţinut rezultat bun la alegerile europarlamentare, au încercat să facă trei mitinguri şi au adus 800 de oameni. Şi, cu toate astea, au făcut 22 la sută. Nu contează cine eşti, contează cum apari pe Facebook. Marea problemă pe care o are PSD este că nu vor intra la guvernare. Acest lucru îl ştiu şi activiştii lor: "Patru ani de zile o să stăm cu ăilalţi pe cap. Nu ştiu dacă e cazul să ne agităm".

Marius Oprea: „Există şi un soi de revoltă faţă de ceea ce se întâmplă acum, cu pelerinajul de Sf. Andrei"

Politologul a înaintat posibilitatea ca unele formaţiuni politice pe care nimeni, acum, nu le ia în seamă, să obţină un scor remarcabil, referindu-se la AUR şi PER:

"Nu vreau să speculez, dar AUR va face un scor destul de bun cu voturi care ar fi mers la PSD. (...) Pro România sunt foarte prezenţi pe net, cu campanii updatate la ceea ce se întâmplă. Joacă tot un fel de antisistem, din interiorul sistemului – mesaj anti-Orban, mesaj anti-PSD".

Despre prezenţa aşteptată la vot, Marius Oprea a spus:

„Cred că Victor Ponta a fost în stare să aibă un mesaj destul de coerent. Problema lui e că e prea uns cu toate alifiile. Nu place tuturor. E prea abil. Prezenţa la vot se va apropia de 50% dar nu o va depăşi. E greu să speri că oamenii se vor îmbulzi la secţiile de vot. Există şi un soi de revoltă faţă de ceea ce se întâmplă acum, cu pelerinajul de Sf. Andrei".

Tema americană a fost adusă, de asemenea, în discuţie. Întrebat de Marius Tucă despre implicaţiile votului din SUA, Bogdan Teodorescu a răspuns:

"Cred că orice se poate face, mai puţin oprirea inevitabilului. Noi evoluăm într-o direcţie în care valorile în care am crescut tind să devină irelevante. Putem să luptăm, putem să întârziem fenomenul. Cred că şi acest lucru se va schimba. Aici nu e vorba nici de Soros, nici de Trump, nici de Salvini. E vorba de o generaţie nouă, care vine şi care are tendinţa de a se raporta la altceva faţă de ce ne raportăm noi. Vorbim de o altă raportare asupra existenţei, care porneşte de la alte condiţionări pe care le oferă planeta astăzi. (...) Tot ce încerc să spun este că dacă lumea globalistă, nouă,  are o ideologie clamată, nu cred că e vorba de patrioţi, cred că e vorba de naţionalişti. Patriotul e admisiv, permite oricui să stea într-un tărâm al tuturor, naţiunea e un tărâm al unora. Şi globaliştii pot să fie patrioţi. În schimb, sigur nu pot fi naţionalişti. Tradiţia nu se leagă de patrii, tradiţia se leagă de naţiuni. Realitatea imaginată e realitatea raţiunii, nu e realitatea patriei (legi, proiecte, valori comune), o patrie care poate fi oricât de mică sau oricât de mare. Din nefericire, lumea se schimbă fie că vrem, fie că nu vrem şi se schimbă sub presiunea biologiei. Avem tot dreptul să spunem ce credem, încă. Dimensiunea dispreţului pe care fiecare tabără o emite către cealaltă tabără face ca acest dialog să nu mai existe.

Andreea Grămoşteanu: "Pot să funcţionez cu faţa mea, să nu fie nimic între mine şi ea"

Partea a doua a show-ului a fost rezervată actriţei Andreea Grămoşteanu, care a vorbit despre actorie, viaţă şi pasiuni.

"Sunt o structură profund dramatică. De asta iese efectul comic, pentru că eu sunt foarte serioasă. Felul meu de a face comedie reiese din seriozitatea mea aproape tragică. Repet la o piesă pe zoom, "Noapte bună, mamă" se numeşte. Repetăm spectacolul ăsta. Încercăm să ne asumăm pas cu pas. Apropo de ce mă pasionează. E o situaţie între o mamă şi o fiică. Fata vrea să se sinucidă şi piesa e despre tot efortul mamei de a o opri şi nu reuşeşte. Surpriza e efortul mamei de a încerca s-o oprească. Mă interesează forţa omului de autodistrugere".

Despre teatru şi măşti, Andreea Grămoşteanu: "Sunt într-o perioadă, de ceva timp, de când am decis să nu mai joc cu machiaj. E mult mai interesant să faci poezie din adevăr. Nu-mi mai pun mască pe faţă. Pot să funcţionez cu faţa mea să nu fie nimic între mine şi ea. Pasiunea e foarte mare. E o experienţă foarte intimă, foarte personală. Cred că asta o fac actorii pasionaţi: fac lucrurile foarte personal. E ceva profund care te interesează şi pe care-l laşi să iasă din tine. Rolurile dramatice le cari. Te modifică. Tu le modifici pe ele şi ele te modifică pe tine".

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici