BOICOT ÎN PARLAMENT: UDMR nu va participa la plen până la rezolvarea situaţiei legate de UMF Târgu Mureş

Parlamentarii Uniunii nu vor participa la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor si Senatului până când Guvernul nu va adopta o Hotărâre privind rezolvarea situaţiei de la UMF Târgu Mureş.

1135 afișări
Imaginea articolului BOICOT ÎN PARLAMENT: UDMR nu va participa la plen până la rezolvarea situaţiei legate de UMF Târgu Mureş

BOICOT ÎN PARLAMENT: UDMR nu va participa la plen până la rezolvarea situaţiei legate de UMF Târgu Mureş (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, luni, că parlamentarii Uniunii nu vor participa la şedinţele de plen ale acvestei Camerei până când Guvernul nu va adopta o Hotărâre privind rezolvarea situaţiei de la UMF Târgu Mureş.

Fekete Anras Levente a spus că motivul este legat de ezitarea manifestată de Guvern în legătură cu adoptarea unei Hotărâri privind învăţământul în limba maghiară la UMF Târgu Mureş în pofida înţelegerii avute în şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei.

"Am înţeles că, totuşi, Guvernul mai stă pe gânduri legat de înţelegerea de azi-dimineaţă, când toţi cei care am stat la masă şi care facem parte din coaliţie, am fost de acord, inclusiv PDL şi toată lumea, că va trebui rezolvată situaţia de la UMF din partea Guvernului prin emiterea unei hotărâri de Guvern cum că Senatul nu vrea să respecte legea (...) Am înţeles că mai sunt nişte ezitări şi până când nu vedem hotărârea de guvern până atunci nu participăm la lucrări", a spus parlamentarul Uniunii.

Acesta a mai spus că, astfel, UDMR vrea să obţină respectarea Legii învăţământului.

"După apariţia legii, la şase luni, trebuiau aceste departamente înfiinţate şi la UMF, cum s-a întâmplat şi la Universiatea de Arte de la Târgu Mureş şi la UBB funcţionează de mult", a declarat parlamentarul.

De asemenea, parlamentarii UDMR au primit, luni, mandat de la preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, să nu participe la şedinţa Camerei Deputaţilor, aşteptând adoptarea HG privind UMF Târgu Mureş.

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, a declarat că parlamentarii Uniunii au primit mandat după şedinţa grupului de la preşedintele Uniunii să nu participe la lucrările Camerei de luni.

"Nu participăm la lucrările Parlamentului, să vedem dacă este adoptată sau nu Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş", a spus Mate Andras.

Întrebat dacă decizia a fost luată la şedinţa de grup a UDMR, liderul deputaţilor Uniunii a declarat: "După şedinţa grupului, am primit acest mandat din partea preşedintelui Uniunii".

El a mai spus că nu este vorba despre un protest parlamentar, însă reprezentanţii Uniunii vor să demonstreze că fără UDMR nu se poate guverna.

Anterior, se hotărâse ca marţi să nu aibă loc şedinţă de vot final la Camera Deputaţilor.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Dumitru Pardău, a declarat, luni, că deputaţii nu vor avea în această săptămână o şedinţă de vot final asupra proiectelor de lege, decizia aparţinând liderilor grupurilor parlamentare.

"Liderii de grup au decis ca votul final asupra proiectelor de lege să nu fie marţi, ci săptămâna viitoare, pentru a adopta mai multe proiecte de lege până atunci în comisii şi în plen", a explicat Pardău.

Aceasta este a doua săptămână în care deputaţii nu dau votul final asupra proiectelor de lege, în timp ce opoziţia îşi continuă protestul parlamentar şi nu participă la lucrările Legislativului.

Deputaţii lucrează în această săptămână doar trei zile, urmând ca de joi, de Ziua Maghiarilor de pretutindeni, să aibă activităţi în teritoriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici