Bola Tinubu a câştigat alegerile prezidenţiale din Nigeria. Rivalii contestă rezultatele

Tinubu, 70 de ani, candidat al partidului de guvernare, este fostul guvernator al statului Lagos şi a obţinut 37% din voturi (peste 8 milioane de oameni).

165 afișări
Imaginea articolului Bola Tinubu a câştigat alegerile prezidenţiale din Nigeria. Rivalii contestă rezultatele

Bola Tinubu, un candidat al partidului de guvernământ al preşedintelui în exerciţiu Muhammadu Buhari, a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale din Nigeria. „Profit de această ocazie pentru a face un apel către colegii mei de curse: să facem echipă împreună. Este singura naţiune pe care o avem. Este o singură ţară şi trebuie să construim împreună”, a spus Tinubu, în timp ce le-a mulţumit susţinătorilor săi.

Va urma, probabil, un proces din partea candidaţilor rivali, care au terminat pe locul doi şi, respectiv, pe locul trei, Atiku Abubakar şi Peter Obi. De altfel, opoziţia a cerut un nou vot, denunţând întârzieri ale rezultatelor care ar fi lăsat loc neregulilor.

Anunţul victoriei a venit târziu, în noapte, dar festivităţile, însă, începuseră de marţi seara.

Principalul candidat al opoziţiei, Abubakar, a obţinut 29% cu aproape 7 milioane. Atiku Abubakar a terminat, de asemenea, pe locul al doilea la alegerile din 2019 şi a contestat rezultatele, care ulterior au fost respinse. Peter Obi, al treilea, a obţinut 25%, cu aproximativ 6,1 milioane de voturi.

Partidul lui Tinubu, Congresul tuturor progresiştilor, a cerut de asemenea opoziţiei să accepte înfrângerea. Tinubu, în vârstă de 70 de ani, este fostul guvernator al statului Lagos, reşedinţa megalopolei nigeriene cu acelaşi nume.

Partidele au trei săptămâni pentru a contesta rezultatele, dar alegerile pot fi invalidate doar dacă se demonstrează că organul electoral naţional nu a respectat legea şi a acţionat în moduri care ar fi putut schimba rezultatul. Curtea Supremă din Nigeria nu a anulat niciodată alegerile prezidenţiale.

Alegerile prezidenţiale din Nigeria au fost urmărite cu sufletul la gură, deoarece ţara este cea mai mare economie de pe continent şi un mare producător de petrol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici