Boloş: În 2023 avem în fiecare săptămână un apel de proiecte pentru PNRR, în total 44

44 de apeluri de proiecte pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor fi lansate în 2023, a spus Marcel Boloş, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene.

324 afișări
Imaginea articolului Boloş: În 2023 avem în fiecare săptămână un apel de proiecte pentru PNRR, în total 44

În total, valoarea apelurilor de proiecte pentru PNRR se ridică la 4,3 mld. euro în 2023.

„Pentru PNRR avem 44 de apeluri de proiecte în valoare de 4,3 mld. euro. În plus, mai avem şi politica de coeziune. Este important de reţinut că avem acest calendar al apelurilor de proiecte afişat pe site-ul ministerului, care include atât componenta de politică de coeziune, cât şi din PNRR. Este o infuzie de capital însemnată pentru dezvoltare”, a spus ministrul Marcel Boloş la ZF Live.

Anul 2022 a fost un an de pregătire, de aşezare, a completat Boloş, care a spus că din 2023 se vor produce plăţi majore din PNRR: „2022 a fost un an de pregătire. Anul acesta trebuie să fie anul în care avem cele mai însemnate plăţi din PNRR, în condiţiile în care Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului şi Ministerul Dezvoltării au încheiat contracte de impact major. Pentru eficienţă energetică sunt peste 1.400 de contracte încheiate cu o valoare de 2,4 mld. euro. Acestea vor produce plăţi. Mai avem şi autostrada Ploieşti-Paşcani, unde sunt 319 km cu o valoare de 4,9 mld. euro”.

În total, ţinta guvernului este să cheltuiască 6,3 mld. euro din PNRR, care înseamnă aproape un sfert din bugetul total al planului. În acest moment bugetul PNRR este de 29 mld. de euro, dar sumele vor fi ajustate. Pe de-o parte se vor elimina circa 2 mld. euro pentru că economia României şi-a revenit mai repede decât prognoza Bruxellesul când a construit mecanismul, iar pe de altă parte vor intra mai mulţi bani pentru proiecte energetice.

În acest moment, în conturile României se află circa 6 mld. de euro din PNRR, bani care încă nu au fost cheltuiţi pe proiectele de investiţii din mecanism. Plăţile majore urmează să fie efectuate începând cu 2023, a mai spus ministrul Boloş. De asemenea, România a înaintat a doua cerere de plată către Comisia Europeană în valoare de aproape 3 mld. euro, pentru care trebuiau îndeplinite 51 de ţinte şi jaloane. Comisia încă evaluează cererea în acest moment.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
marcel boloş,
pnrr,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici