Boloş: Obiectivul clar e de a susţine protejarea finanţării reformelor şi investiţiilor strategice

Am mers cu obiectivul clar de a susţine propunerile care protejează finanţarea reformelor şi investiţiilor strategice, transmite ministrul de Finanţe, Marcel Boloş la reuniunea Ecofin.

122 afișări
Imaginea articolului Boloş: Obiectivul clar e de a susţine protejarea finanţării reformelor şi investiţiilor strategice

„Reforma guvernanţei economice europene a fost cel mai important subiect de pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), desfăşurat zilele acestea la Luxembourg. Reforma este axată pe trei propuneri care vizează coordonarea eficientă a politicilor economice şi supravegherea bugetară multilaterală (Braţul Preventiv al Pactului de Stabilitate şi Creştere), clarificarea aplicării procedurii de deficit excesiv (Braţul Corectiv al Pactului) şi cerinţele referitoare la cadrele bugetare ale statelor membre. În acest context, ministrul finanţelor, Marcel Boloş, şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile făcute de Preşedinţia spaniolă în încercarea de a întruni un consens până la sfârşitul acestui an”, arată Ministerul de Finanţe.

„Preşedinţia spaniolă a făcut un pas important pentru a ajunge anul acesta la un consens şi reforma să se realizeze. Noi am transmis că susţinem propunea prin care cheltuielile de apărare să fie recunoscute explicit ca factor relevant în etapele Procedurii de Deficit Excesiv. Susţinem, de asemenea, excluderea atât a împrumuturilor din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, cât şi a cofinanţării pentru programele UE din definirea indicatorului de cheltuieli nete, acestea fiind instrumente esenţiale pentru finanţarea reformelor şi investiţiilor care vizează priorităţile comune ale UE. Nu în ultimul rând, considerăm că procedura de prelungire a perioadei de ajustare de la 4 la 7 ani trebuie să fie suficient de simplă, în timp ce criteriile nu ar trebui să fie cumulative” , a explicat ministrul Marcel Boloş.

O altă temă importantă de pe ordinea de zi a Ecofin a fost impactul economic şi financiar al războiului din Ucraina. În acest context, ministrul finanţelor a subliniat importanţa coordonării internaţionale şi a menţinerii ajutorului constant pe care Uniunea Europeană i l-a acordat Ucrainei de la declanşarea conflictului, mai ales în actualul context geopolitic.

„Este bine-cunoscut faptul că România a ajutat necondiţionat Ucraina prin toate mijloacele, de la asistenţă umanitară, acces gratuit la servicii medicale şi educaţie, incluziune pe piaţa muncii, facilităţi la transportul public pentru refugiaţi, până la asigurarea tranzitului grânelor şi al produselor agricole ucrainene. În plus, suntem toţi conştienţi de mizele pentru perioada următoare - sprijinul financiar atât de necesar, inclusiv militar, deschiderea negocierilor de aderare la UE, atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova, pregătirea procesului de reconstrucţie. România este pe deplin angajată în sprijinirea acestor obiective” , a completat ministrul Marcel Boloş.

Totodată, miniştrii finanţelor din UE au adoptat concluziile privind finanţarea schimbărilor climatice în vederea Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP 28), din 30 noiembrie până în 12 decembrie 2023 şi au adoptat Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă modificate ale Portugaliei, Cehiei, Spaniei, Sloveniei şi Ţărilor de Jos.

Reuniunea Ecofin a fost precedată de cea a Eurogroup în format extins care a avut pe agendă dialogul economic transatlantic, viitorul pieţelor financiare şi de capital europene şi pregătirea reuniunii Euro summit.

Ministrul Marcel Boloş a avut în marja Ecofin şi mai multe întâlniri bilaterale pe tema reformei guvernanţei economice şi a cadrului financiar multianual. În cadrul discuţiei cu omologul belgian, Vincent van Peteghem, a fost abordată şi tema deblocării procesului de rambursare a contravalorii obligaţiunilor emise de Banca Internaţională de Investiţii (BII) achiziţionate de investitorii români. De asemenea, ministrul Marcel Boloş a discutat cu Marina Wes, director regional la Banca Mondială, despre stadiul proiectelor bilaterale care sunt în desfăşurare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici