BPN al PSD, în unanimitate pentru declanşarea suspendării lui Băsescu, dacă promulgă Legea pensiilor

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, luni, că Biroul Permanent Naţional a votat, în unanimitate, ca parlamentarii PSD să declanşeze procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu dacă acesta promulgă Legea pensiilor.

9 afișări
Imaginea articolului BPN al PSD, în unanimitate pentru declanşarea suspendării lui Băsescu, dacă promulgă Legea pensiilor

BPN al PSD, în unanimitate pentru declanşarea suspendării lui Băsescu, dacă promulgă Legea pensiilor (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Ponta a spus că propunerea pe care a făcut-o joi, ca PSD să declanşeze procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, a primit votul unanim al conducerii PSD.

El a precizat încă o dată că PSD va declanşa procedura de suspendare dacă Traian Băsescu va promulga Legea pensiilor în forma adoptată de Camera Deputaţilor, adoptare pe care PSD o consideră "frauduloasă".

"Este o lege care afectează viaţa a şase milioane de români, o lege care a afectat probabil pe termen foarte lung credibilitatea lui Traian Băsescu, a partidului pe care îl conduce şi a modului în care PDL înţelege să obţină voturi", a adăugat Ponta.

El a precizat că va discuta şi cu PNL şi PC, dar şi cu parlamentari aparţinând arcului pro-guvernamental, indicând în acest sens UDMR, PDL, minorităţile naţionale, dar şi parlamentarii independenţi.

"Ar putea fi şansa prin care aceştia să îşi salveze conştiinţa şi să sancţioneze furtul şi corupţia patronate de Traian Băsescu şi realizate de Roberta Anastase", a mai spus Ponta.

PNL şi PC au anunţat deja că vor susţine demersul de suspendare din funcţie a şefului statului.

Articolul 95 din Constituţie prevede că, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută".

"Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui", mai prevede legea fundamentală, menţionând că, "dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui".

Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie în 2007, însă decizia Parlamentului nu a fost confirmată de referendumul pentru demiterea preşedintelui. Prezenţa la urne la referendumul pentru demiterea preşedintelui, din mai 2007, a fost de 44,45%, adică 8.135.272 din totalul celor 18.301.309 persoane înscrise în listele electorale.

Din totalul celor care s-au prezentat la vot, 74,48%, adică 6.059.315 persoane, au votat împotriva demiterii preşedintelui, iar 24,75%, adică 2.013.099 persoane, au optat pentru demiterea lui Traian Băsescu. S-au înregistrat 62.858 (0,77%) voturi nule.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici