Braşovul candidează la titlul de "Capitala Verde a Europei 2025"

Primarul Braşovului, Allen Coliban, spune că oraşul va candida la titlul de Capitală Verde a Europei în 2025, după ce, în 2020, braşovenii au ales ca oraşul lor să devină Capitala Verde a României.

396 afișări
Imaginea articolului Braşovul candidează la titlul de "Capitala Verde a Europei 2025"

Allen Coliban, Facebook

„Candidăm la Titlul de Capitală Verde a Europei 2025. În 2020, braşovenii au ales ca Braşovul să devină Capitala Verde a României. Ultimii 2 ani şi jumătate au adus multe iniţiative şi proiecte în direcţia sustenabilităţii, a creşterii calităţii vieţii şi a poziţionării oraşului drept pionier şi deschizător de drumuri în implementarea politicilor verzi. Surpriza pe care am avut-o, participând la evenimente organizate la nivel european, a fost că lucrurile pe care le facem noi la Braşov sunt, de fapt, modele de bune practici”, spune Allen Coliban.

Primarul spune că, spre exemplu, la Braşov există 27 de instituţii de învăţământ care sunt prinse într-un proiect cu finanţare europeană pentru a produce energie verde. În plus, Braşovul îşi dezvoltă propriul parc fotovoltaic, ceea ce înseamnă că în următorii ani va deveni total independent energetic în privinţa consumului public.

„Astfel de lucruri ne poziţionează deja într-o avangardă a oraşelor sustenabile care implementează politici verzi. Era normal ca toate aceste ambiţii să ne pună pe o hartă a oraşelor care concurează pentru Titlu de Capitală Verde Europeană. Candidatura noastră a venit, aşadar, într-un moment absolut normal. Acest titlu nu se acordă doar luând în considerare prezentul. Este un continuum care porneşte din trecut, problemele din trecut, felul în care strategiile şi măsurile sunt aliniate pentru a răspunde acestor probleme şi totodată coerenţa unei strategii de dezvoltare pe anii următori”, precizează Coliban.

Edilul menţionează că deşi Braşovul s-a confruntat şi încă se mai confruntă cu probleme pe mediu, faptul că există planuri, strategii şi măsuri concrete pentru a le redresa constituie puncte forte ale acestei candidaturi.

„Ori, în tot acest demers este foarte important ca mândria noastră, a braşovenilor, să fie aliniată cu această ambiţie de a candida şi de a deveni Capitală Verde Europeană. Dincolo de titlu, care ne-ar onora, este foarte important să începem acest demers care să fie unul implementat împreună cu braşovenii. Să reprezinte un demers din care să câştigăm la nivel de calitate a vieţii an de an. Au mai fost anterior demersuri făcute de oraşe din România, singulare, punctuale, în diverşi ani, de a candida pentru acest titlu. Însă ele nu au fost continuate, nu au reprezentat un efort susţinut pe parcursul mai multor ani. Pentru noi a fost o muncă pe parcursul mai multor săptămâni, o muncă susţinută, pentru că toate criteriile de evaluare, criteriile tehnice, acoperă un spectru foarte larg. Am avut de răspuns la probleme privind calitatea aerului, managementul deşeurilor, calitatea apei, rezilienţa şi adaptarea la schimbările climatice, capitole foarte importante pentru tot ceea ce reprezintă sustenabilitatea. Răspunsul la aceste capitole l-am dat într-o echipă numeroasă, care a combinat experţi din administraţie publică cu voluntari. Mă bucur că pe fiecare capitol avem lucruri cu care să ne mândrim”, scrie primarul Braşovului, Allen Coliban, pe Facebook.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici