Buda: Cer lui Martin Schulz să permită o dezbatere în PE despre votul din diapora la prezidenţiale

Eurodeputatul Daniel Buda i-a cerut preşedintelui PE, Martin Schulz, "să nu se transforme într-un scut" pentru premierul Victor Ponta şi să permită desfăşurarea unei dezbateri în Legislativul de la Bruxelles despre votul cetăţenilor români din diaspora la alegerile prezidenţiale.

432 afișări
Imaginea articolului Buda: Cer lui Martin Schulz să permită o dezbatere în PE despre votul din diapora la prezidenţiale

Daniel Buda (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Daniel Buda a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că românii sunt cetăţeni europeni care au nevoie de explicaţii, iar PE şi CE nu pot ignora ceea ce s-a întâmplat în 2 şi 16 noiembrie, "când cetăţenii unui stat membru al UE au avut încălcat dreptul de a vota", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Îi cer preşedintelui PE, Martin Schulz, să nu se transforme într-un scut pentru Victor Ponta şi să permită o dezbatere în PE despre votul românilor din diaspora din 2 şi 16 noiembrie. Am propus grupului PPE o astfel de dezbatere, ei au acceptat, dar atât preşedintele PE, Martin Schulz, cât şi liderii grupurilor socialiştilor şi liberalilor din PE s-au opus ca această dezbatere să aibă loc săptămâna viitoare. Îi atrag atenţia lui Schulz şi celor doi lideri de grupuri parlamentare că românii sunt cetăţeni europeni care au nevoie de explicaţii. PE şi CE nu pot ignora ceea ce s-a întâmplat în 2 şi 16 noiembrie, când cetăţenii unui stat membru al UE au avut încălcat dreptul de a vota", a spus Buda.

El consideră că şi CE trebuie să fie parte la această dezbatere şi, alături de PE, "să aibă un punct de vedere faţă de acest subiect".

"Îl informez pe Martin Schulz că voi reveni cu această problemă în următoarea sesiune parlamentară, din primăvară", a subliniat eurodeputatul.

Potrivit lui Daniel Buda, scopul unei astfel de dezbateri este să fie luate măsuri la nivel european pentru a nu se exista, pe viitor, astfel de probleme în alte state membre.

"Ar trebui să se creeze un cadru unitar la nivel european pentru exercitarea dreptului de vot în diaspora. Vreau să creez o presiune publică prin care să se asigure un cadru legislativ unitar astfel încât niciun cetăţean european să nu fie împiedicat să îşi exercite dreptul la vot. Poate acest cadru legislativ s-ar putea concretiza printr-o directivă la nivelul UE pentru adoptarea în toate statele membre, inclusiv în România, a votului electronic şi prin corespondenţă", a menţionat Daniel Buda.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă în mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, înaintea turului al doilea, ca românii din diaspora să vină la vot devreme, el menţionând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp şi dacă cei şapte membri ai secţiei sunt prezenţi, numărul celor care vor vota se va dubla. La două zile după turul al doilea, şi Teodor Meleşcanu a demisionat.

Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidenţiale, a fost constituit, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin conexarea a şase dosare penale care vizează plângeri legate de modul de desfăşurare a scrutinului. Faptele sesizate în respectivele plângeri sunt abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale, potrivit PICCJ. În 4 decembrie, dosarul respectiv a fost trimis de către procurorii Parchetului instanţei supreme la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru continuarea cercetărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici