Bugetul pe 2010 al Ministerului Culturii, aprobat în Parlament fără nicio suplimentare

Bugetul Ministerului Culturii a fost aprobat în Parlament aşa cum a fost propus în proiectul de buget pe 2010, la suma de 689 de milioane de lei, deşi Comisiile de cultură votaseră suplimentarea acestuia cu circa 16 milioane de lei, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

168 afișări
Imaginea articolului Bugetul pe 2010 al Ministerului Culturii, aprobat în Parlament fără nicio suplimentare

Bugetul pe 2010 al Ministerului Culturii, aprobat în Parlament fără nicio suplimentare (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Comisiile de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au votat la dezbaterea bugetului Ministerului Culturii o suplimentare cu circa 16 milioane de lei, bani ce urmau să provină din reducerea bugetului Institutului Cultural Român (ICR) la nivelul din 2009, de circa 38 de milioane de lei. Bugetul ICR a fost redus, dar propunerea de suplimentare a bugetului Ministerului Culturii, votată favorabil de Comisiile de cultură, nu a trecut la votul în comisiile de buget-finanţe şi nici în plenul Parlamentului, a precizat ministrul Culturii.

La dezbaterea bugetului Ministerului Culturii de comisiile de specialitate din Parlament, ministrul Kelemen Hunor s-a declarat "foarte nemulţumit" de suma de circa 689 de milioane de lei alocată instituţiei pe care o conduce, în proiectul de buget pe 2010.

Ministrul Culturii a spus atunci că se bucură că bugetul Institutului Cultural Român (ICR) a fost mărit (de la 38 de milioane de lei, în 2009, la 55 de milioane de lei pentru 2010, conform proiectului de buget depus de ICR, n.r.), dar a atras atenţia că ICR nu va mai avea cu ce să se prezinte în străinătate dacă în ţară nu este acordată atenţia cuvenită culturii române.

Kelemen a mai spus că şi-ar dori să se găsească o soluţie aşa cum s-a găsit pentru Ministerul Educaţiei şi pentru sistemul de învăţământ, şi anume să aibă şi Ministerul Culturii un anumit procent din PIB-ul anual. Propunerea sa a fost de 1% din PIB pentru ministerul pe care îl conduce în prezent.

La aceeaşi dezbatere, senatorul Mircea Diaconu a luat cuvântul, propunând ca ICR să rămână la bugetul de anul trecut şi diferenţa de 16 milioane de lei să treacă la Ministerul Culturii, propunere susţinută şi de deputatul Marton Arpad.

Deputatul Mădălin Voicu a spus, la rândul său, că şi Albania, care este cât trei judeţe din România, are 1,4% din PIB alocat culturii şi că în România bugetul alocat culturii este "o ruşine, o bătaie de joc şi, într-un fel, o trădare", pentru că România nu poate exporta decât cultură şi sport.

"Bugetul actual este mult sub ceea ce s-ar numi o decenţă", a spus şi Sergiu Nicolaescu, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, propunând "o majorare obligatorie", lucru pentru care a pledat şi senatorul Cristian Ţopescu.

La propunerea lui Sergiu Nicolaescu, cele două Comisii de cultură reunite au votat pozitiv alocarea unui procent din PIB Ministerului Culturii. De asemenea, la propunerea lui Marton Arpad, membrii comisiilor au votat transferarea sumei de 16 milioane de lei, cu care a fost majorat bugetul ICR în proiect, la Ministerul Culturii.

După şedinţă, Kelemen Hunor a declarat că nu crede că bugetul Ministerului Culturii va ajunge la 1% din PIB în 2010 şi că propunerea sa era pe termen lung. "România este pe ultimul loc din Europa, nu numai din Uniune, în ceea ce priveşte alocările bugetare în acest domeniu - 33.000 de monumente şi 20 de milioane de euro pentru aceste monumente. Eu cred că, dacă aude cineva aşa ceva, o să spună că suntem neserioşi. De aceea am spus că pe termen mediu şi lung trebuie să găsim o soluţie, nu pentru Kelemen Hunor, nu pentru cel care va veni, ci pentru tot ce înseamnă cultură, tot ce înseamnă patrimoniu, creaţie", a declarat atunci ministrul.

Pus în faţa avizului dat de Comisiile de cultură, ca bugetul ICR să fie diminuat de la 55 de milioane de lei la circa 38 de milioane de lei, preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici a declarat ulterior că această diminuare nu era justificată şi că bugetul solicitat, de 55 de milioane de lei, reflecta atât succesele, cât şi nevoile instituţiei pe care o conduce. "Parlamentul nu doreşte ca România să fie prezentă pe pieţele culturale occidentale. E o decizie politică pe care trebuie să şi-o asume, de a amputa cu 29% prezenţa României în străinătate", a mai spus atunci preşedintele ICR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici