Video Bush: Curcubeul a anunţat zile mai bune pentru România

Preşedintele SUA, George W. Bush, şi-a început, miercuri, discursul său la Palatul CEC rememorând vizita pe care a făcut-o la Bucureşti în 2002, spunând că atunci a trăit un moment pe care nu-l va uita niciodată: curcubeul care a apărut în timp ce ploua.

472 afișări
George W. Bush, a sosit, miercuri dimineaţă, la Palatul CEC, unde a susţinut un discurs, în cadrul Conferinţei de la Bucureşti, organizată de George Marshall Fund. Preşedintele SUA este însoţit de Laura Bush şi de secretarul de stat Condoleezza Rice.

La eveniment au participat foştii şefi ai statului Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, precum şi Mircea Geoană, Adrian Năstase, Titus Corlăţean, Laura Codruţa Kovesi, Stejărel Olaru, Mihai Răzvan Ungureanu, George Maior, Constantin Degeratu, Mugur Isărescu, Cristian Adomniţei, Elena Udrea, precum şi alţi oficiali.

George W. Bush şi-a început discursul mulţumindu-le pentru participare foştilor preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, preşedintelui Letoniei, ambasadorilor, preşedintelui BNR.

Bush a rememorat momentul vizitei sale la Bucureşti din anul 2002, spunând că atunci, în Piaţa Revoluţiei, unde se afla alături de fostul şef al statului Ion Iliescu, a fost un moment pe care nu îl va uita niciodată: curcubeul.

"A fost un moment pe care nu-l voi uita niciodată. Norii s-au risipit şi a apărut curcubeul. Curcubeul a anunţat zile mai bune pentru România", a afirmat preşedintele american.

El a spus că americanii îi numesc cu mândrie pe români "prieteni şi parteneri NATO".

Preşedintele SUA a menţionat, în discursul său, cazul militarului român Aurel Marcu decedat în Afganisan, în septembrie 2007.

Bush a reamintit că sergentul major Aurel Marcu şi camarazii săi au decis să acţioneze după ce au primit un semnal de ajutor din partea unei patrule americane din cadrul Gărzii Naţionale din Arizona, care fusese ţinta unui atac soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi.

"Aurel şi camarazii săi au intrat în acţiune şi au răspuns apelului de ajutor", a spus Bush, amintind că Aurel Marcu a murit după ce autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

"Aurel şi-a dat viaţa în timp ce se grăbea să ajungă la un militar american rănit. Exemplul său este o sursă de inspiraţie pentru noi toţi", a adăugat George W. Bush.

Preşedintele SUA a apreciat că Aurel Marcu reprezintă un exemplu de curaj şi s-a declarat recunoscător de prezenţa în sală a soţiei acestuia, pe care a asigurat-o de altfel de recunoştinţa poporului american..

Bush a mai spus că exemple ca acela al lui Aurel Marcu inspiră lupta pentru libertate şi a reiterat aprecierea pentru curajul şi devotamentul dovedit de români.

În 6 septembrie 2007, sergentul major Aurel Marcu a decedat în provincia Zabul din Afganistan, după ce un transportor amfibiu blindat a trecut peste un dispozitiv exploziv.

Potrivit preşedintelui SUA, George W. Bush, Afganistanul este "misiunea cea mai ambiţioasă a NATO", precizând că Alianţa trebuie să-şi ducă misiunea până la capăt în această ţară, întrucât nu îşi permite să piardă, fiind necesar ca teroriştii să fie învinşi.

"Nu ne putem permite să pierdem Afganistanul. (...) Trebuie să învingem", a afirmat preşedintele SUA.

El a subliniat că Afganistanul reprezintă "misiunea cea mai ambiţioasă a NATO".

"Dacă nu îi învingem pe teroriştii din Afganistan, ne vom confrunta cu ei pe teritoriile noastre", a avertizat George W. Bush.

Preşedintele SUA, George W. Bush, a declarat că la summit-ul NATO de la Bucureşti se va lua "decizia istorică" de extindere cu trei state, respectiv Croaţia, Albania şi Macedonia.

"Aici (la Bucureşti - n.r.) vom extinde cercul libertăţii, extinzând Alianţa Nord-Atlantică către noi membri din Balcani", a afirmat preşedintele SUA.

"Statele Unite susţin cu fermitate invitarea acestor ţări în NATO. Aceste ţări au străbătut drumul dificil al reformelor şi au construit societăţi libere. Sunt pregătite să contribuie la NATO iar cetăţenii lor merită să beneficieze de securitatea pe care o aduce NATO", a spus preşedintele american.

De asemenea, George W. Bush a mai declarat că Georgia şi Ucraina ar trebui să primească Membership Action Plan (MAP) la summit-ul NATO.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii a spus că NATO întâmpină aspiraţiile Ucrainei şi Georgiei şi că acestea "au inspirat lumea prin revoluţiile portocalii".

"Uşa este deschisă şi pentru alte ţări", a adăugat Bush.

George W. Bush, a adresat, de la Bucureşti, o invitaţie Rusiei să coopereze în cadrul scutului antirachetă, menţionând că acesta nu are ca scop apărarea faţă de Rusia.

"Rusia nu este duşmanul nostru", a spus Bush, subliniind că sunt puse bazele unei noi relaţii cu Rusia, care "nu are ca scop anihilarea reciprocă".

Preşedintele SUA a mai spus că instituţiile europene trebuie să fie deschise Rusiei.

Liderul american a menţionat că Vladimir Putin se va alătura summit-ului NATO. Bush a adăugat că şi el va merge apoi în Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici