Călin Popescu Tăriceanu despre PSD şi PNL: Situaţia ALDE-PSD este foarte bună. Nu am avut încă o întâlnire cu Liviu Dragnea / Despre preluarea şefiei PNL: "Speculaţii"

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că situaţia dintre ALDE şi PSD este foarte bună, afirmând că nu a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea, pentru că aşteaptă să vadă câte mandate vor obţine, pentru a face paşii următori. Liderul ALDE, întrebat despre posibilitatea de a prelua conducerea PNL, a declarat că astfel de speculaţii se pot face, afirmând că nu a avut contacte oficiale cu PNL şi că nu se simte confortabil să aibă o discuţie doar ca să "se afle în treabă".

2419 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu despre PSD şi PNL: Situaţia ALDE-PSD este foarte bună. Nu am avut încă o întâlnire cu Liviu Dragnea / Despre preluarea şefiei PNL: "Speculaţii"

Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului: Situaţia ALDE-PSD este foarte bună / Nu am avut încă o întâlnire cu Liviu Dragnea

"Situaţia (PSD-ALDE - n.r.) este foarte bună. O să avem discuţii cu cei de la PSD în care să armonizăm cele două programe, programul nostru de guvernare, programul lor de guvernare. Fiecare avem anumite chestiuni specifice, o anumită amprentă proprie şi sigur că varianta finală va trebui să fie rezultatul unor discuţii, a unor negocieri şi, probabil, şi a unor compromisuri", a declarat preşedintele Senatului.

Întrebat câte posturi vrea în guvern, Tăriceanu a răspuns că vrea “cât mai multe”, 80-90%.

Liderul ALDE a afirmat că nu a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea pentru că aşteaptă să vadă câte mandate vor obţine pentru a face paşii următori.

"Am vorbit la telefon în ultima perioadă dar nu am făcut o întâlnire pentru că aşteptăm cu toţii să vedem câte mandate avem şi validarea Parlamentului pentru a putea face paşii următori, aşa cum sunt înscrişi în Constituţie. Ne-am consultat în privinţa participării la discuţiile, nu consultările fiindcă acestea au fost discuţii, de la Cotroceni, pe care şi noi şi ei le-am considerat că nu sunt necesare, nu sunt oportune, ies din cadrul constituţional. În perioada următoare o să avem discuţii mai aprofundate pe chestiunile normale", a răspuns Tăriceanu, întrebat dacă a vorbit cu Liviu Dragnea.

Întrebat dacă Liviu Dragnea este numele de premier discutat de cele două formaţiuni, Tăriceanu a afirmat că nu au ajuns la astfel de discuţii.

"Nu, nu am ajuns să facem astfel de discuţii", a spus Tăriceanu.

Cât priveşte criteriul de integritate, liderul ALDE a afirmat că în această privinţă Constituţia este foarte clară.

"Constituţia este foarte clară şi mai presus de Constituţie nu există nimic. Între Constituţie şi Dumnezeu nu este nici preşedintele. Eu v-am spus atâta, că trebuie să înţelegeţi bine că nu există nimic altceva în plus faţă de Constituţie. Nu putem să luăm nimic altceva, decât poate voinţa lui Dumnezeu", a răspuns Tăriceanu, întrebat dacă este necesară menţinerea criteriul de integritate în desemnarea premierului.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, privind posibilitatea de a prelua conducerea PNL, că astfel de speculaţii se pot face, afirmând că nu a avut contacte oficiale cu PNL şi că nu se simte confortabil să aibă o discuţie doar ca să "se afle în treabă".

"Nu ştiu cine vorbeşte. Domnul Gerea nu a avut niciun mandat şi eu am fost atent la ce a spus domnul Gerea. Nu a spus că aceasta ar fi vreo intenţie. Speculaţii de genul ăsta se pot face", a declarat liderul ALDE, solicitat să comenteze scenariu potrivit căruia ar putea prelua conducerea PNL.

Cât piveşte o coaliţie de dreapta, Tăriceanu a afirmat că se încearcă formule politice şi există demersuri mai puţin oficiale prin care PNL încearcă să iasă din situaţia în care se află.

"Am văzut în aceste zile că a început, aşa, o forfotă extraordinară. Se încearcă diferite formule politice şi nu pot să vă ascund că am văzut şi oficial, dar există şi demersuri mai puţin oficiale, prin care PNL încearcă să iasă din această situaţie ca urmare a rezultatului foarte prost pe care l-a obţinut la alegeri. Se încearcă, din câte văd, agregarea unei majorităţi aşa-numite de centru-dreapta”, a afirmat Tăriceanu, adăugând că USR, după declaraţiile lui Nicuşor Dan este “o grupare în care fiecare are o proprie partitură şi proprile lui idei", lipsită de ideologie.

Tăriceanu a mai spus că asteaptă validarea mandatelor, afimând că în primul rând va discuta cu PSD, partenerii de alianţă politică din USL.

Tăriceanu a precizat că nu a avut contacte cu PNL, însă, a primit diverse semnale şi a văzut declaraţii de bunăvoinţă.

"Acum, în ceea ce priveşte PNL, senzaţia mea este că PNL încearcă să găsească o soluţie prin care să iasă din încurcătură, dar astea sunt demersuri şi jocuri politice. Eu cred că înainte de aceste lucruri mai importante sunt alte probleme şi anume înainte de a discuta cu o persoană trebuie să vă vezi dacă eşti compatibil cu ea, dacă îmbrăţişezi aceleaşi principii şi aceleaşi valori. Eu cred că PNL are nevoie astăzi în primul rând de o clarificare politică, ideologică, pentru că acesta este şi motivul pentru care a pierdut alegerile", a mai spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a spus că are îndoieli privind capacitatea PNL de a lămuri la viitorul Congres aspectele care ţin de ideologie şi de principii.

"Suntem aş spune pe poziţii foarte îndepărtate unii de alţii, aşa cum s-a văzut în ultimii doi ani. Deci numai că să facem o discuţie ca să ne aflăm în treabă, vă spun că nu mă simt confortabil, atâta vreme cât văd că nu s-a schimbat nimic fundamental, ci totul este o încercare de a ieşi din impas", a adăugat Tăriceanu.

Întrebat dacă a purtat discuţii cu USR, Tăriceanu a afirmat că nu ştie ce ar putea să discute cu formaţiunea lui Nicuşor Dan.

"Cu USR nici nu ştiu ce aş putea să discut, plus că văd că cei de la USR sunt acum într-un frumos scandal care, de fapt, ne dezvăluie adevărata faţă a USR. Văd că este acolo o doamnă foarte vocală care are o grijă deosebită să pună mâna pe tot felul de contracte pe bani publici, ei care condamnau această practică", a spus Tăriceanu.

Cât priveşte relaţia cu Traian Băsescu, Tăriceanu a afirmat că s-au întâlnit pe scările de la România TV.

"Am văzut declaraţiile domnului preşedinte, ieri, referitoare la PNL şi la criza de leadership. Îi împărtăşesc punctul de vedere", a afirmat Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici