Călin Popescu Tăriceanu: România nu este în situaţia ieşirii din Uniunea Europeană

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că România nu este în situaţia ieşirii din Uniunea Europeană, amintind că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a afirmat acest lucru.

690 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu: România nu este în situaţia ieşirii din Uniunea Europeană

Călin Popescu Tăriceanu: România nu este în situaţia ieşirii din Uniunea Europeană

"Timmermans şi cred că şi Juncker, dar Timmermas a spus de vreo două ori că între România şi de exemplu ţări care se consideră că au avut excese sau au încălcat principiile statului de drept, nu poate fi făcută nicio comparaţie. România nu este în această situaţie. Nu este în situaţia ieşirii din UE, nici ca urmare a unor solicitări pe care eu nu le-am văzut din partea unor politicieni europeni şi nici din partea unor oameni serioşi, cu pondere, din România. Poate or fi oameni în România care ar spune o astfel de năzbâtie", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi seară, la Digi 24.

Acesta a subliniat că sondajele din România indică faptul că foarte multe persoane susţin proiectul european şi calitatea de membru UE.

"Am văzut sondajele, România e o ţară în care de exemplu susţinerea pentru proiectul european şi pentru calitatea de membru al Uniunii Europene este la cotele cele mai înalte.Timmermans a spus foarte clar, România nu este nici pe departe în această situaţie. Timmermans spune altceva şi eu o înţeleg. El vrea să arate că mecanismul de cooperare şi verificare a avut un rol pozitiv şi pot să fiu de accord că a avut un rol pozitiv în cea mai mare parte. (...) Suntem membrii în UE pentru că am împlinit toate condiţiile aderării", a explicat Tăriceanu.

Liderul ALDE că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat că nu este treaba CE să se ocupe de problema protocoalelor din România, încheiate între SRI şi principalele instituţii din sistemul judiciar.

"Când s-a pus problema protocoalelor, Timmermans a făcut un pas înapoi şi a spus – nu e treaba comisiei să se ocupe de serviciile de informaţii-. Da, aşa este, nu e treaba Comisiei, dar nu e problenma că voiam să se ocupe de servicii, ci de această legătură nefirească, devastatoare între servicii şi justiţie. România a făcut progrese pe care ei le recunosc, dar lucrurile care s-au întâmplat în ultima vreme îi contrariază. Vă spăun un lucru care o să vă surprindă. Între variant de a face demersuri disperate de a închide MCV, dar de a pune toată mizeria sub preş şi cealaltă variant care înseamnă să mai ţinem MCV-ul pentru că avem aceste problem pe care le-am adus acum la suprafaţă şi la care trebuie să găsim o soluţie în cooperare cu Comisia Europeană, prefer a doua variantă", a adăugat Tăriceanu.

Pe 3 octombrie, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European privind statul de drept în România, că este nevoie de o investigaţie asupra protocoalelor secrete încheiate în ţară între SRI şi structuri din justiţie şi care au stat la baza multor anchete penale.

"Climatul s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete între serviciile secrete şi instituţii din justiţie. Cer autorităţilor române să lanseze o investigaţie asupra acestor protocoale. Cerem mai multe clarificări în legătură cu procesul specific în care trebuie să fie modificate aceste legi" , a spus Timmermans.

Declaraţiile vin în contextul în care în ultimul an au fost desecretizate protocoale între SRI şi Parchetul General, sau structuri din subordine, care arată implicarea serviciului secret în înfătuirea justiţiei, constituirea echipelor mixte de ofiţeri şi procurori şi modul în care structurile se informau reciproc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici