Camera Deputaţilor adoptă din nou Ordonanţa privind amenajarea teritoriului, fără să ţină cont de obiecţiile preşedintelui

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 237 voturi "pentru", 79 voturi "împotrivă" şi 9 abţineri, ordonanţa privind amenajarea teritoriului şi urbanism, neacceptând principalele obiecţii ale preşedintelui Traian Băsescu din cererea de reexaminare adresată Parlamentului.

545 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor adoptă din nou Ordonanţa privind amenajarea teritoriului, fără să ţină cont de obiecţiile preşedintelui

Camera Deputaţilor adoptă din nou Ordonanţa privind amenajarea teritoriului, fără să ţină cont de obiecţiile preşedintelui (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele a retrimis legea în Parlament criticând prevederile potrivit cărora "modificarea prin planuri urbanistice zonale de zone ale unei unităţi teritoriale de referinţă, stabilite prin reglementări aprobate prin Planul urbanistic general poate fi finanţată de persoane juridice şi/sau fizice", arătând că, "în această situaţie, coeficientul de utilizare al terenului (CUT) propus de noua reglementare nu îl va putea depăşi pe cel aprobat iniţial cu mai mult de 20%, o singură dată", considerând că această reglementare poate duce la realizarea unui dezechilibru în elaborarea planurilor de urbanism ceea ce ar putea afecta şi unitatea zonelor protejate.

"Prin actul normativ trimis spre promulgare, sunt eliminate limitele de suprafaţă pentru extinderea intravilanului prin planul urbanistic zonal. O astfel de reglementare poate genera o dezvoltare haotică şi nejustifîcată a intravilanului localităţilor, dezvoltarea urbanistică nemaiavând caracter durabil", se mai arată în cererea preşedintelui.

Prin legea trimisă spre promulgare se abrogă dispoziţiile legale prin care autorităţile publice centrale care gestionează activitatea de turism la nivel naţional aveau atribuţii în ceea ce priveşte modificarea documentaţiilor de urbanism aplicabile în zonele turistice de interes naţional, zonă costieră, zone montane şi alte categorii de teritorii similare, se mai arată în cererea de reexaminare, precizându-se că eliminarea acestor atribuţii ale autorităţilor centrale competente în materie de turism poate genera modificări necontrolate ale documentaţiilor de urbanism referitoare la aceste zone turistice, cu impact negativ la nivelul politicilor naţionale referitoare la dezvoltarea turismului.

Băsescu a atras atenţia şi asupra faptului că în legea trimisă la promulgare se reglementează avizarea şi aprobarea documentaţiei de urbanism elaborată în baza unor certificate sau avize depuse la autoritatea locală competentă şi neaprobate până la data intrării în vigoare a legii, "urmând ca actualizarea avizelor expirate şi a certificatelor de urbanism să se facă la faza de autorizare a construirii", iar în acest fel se poate ajunge ca aprobarea unei documentaţii de urbanism să se realizeze în baza unor avize expirate.

Deputaţii au adoptat din nou ordonanţa, stabilind că "avizarea şi aprobarea documentaţiilor de urbanism elaborate înainte de 1 februarie 2012 şi neaprobate până la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă se vor face în condiţiile Legii nr.350/2001, cu modificările şi completările ulterioare, cu luarea în considerare a documentaţiilor întocmite şi a avizelor obţinute".

"Actualizarea avizelor expirate se va face fără achitarea de taxe sau tarife de analiză, în termen de maximum 15 zile de la depunerea solicitărilor. În cazul neemiterii unui aviz sau răspuns în teremenul de 15 zile de la depunerea solicitării, avizul respectiv se consideră aprobat tacit", au mai stabilit deputaţii.

Reprezentanţii PDL au criticat modificările aduse, deputatul PDL Gheorghe Tinel arătând că acestea "servesc clientelei politice".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici