Camera Deputaţilor: Jandarmii pot să folosească arme cu trachilizante pentru a imobiliza animalele agresive

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care permite personalului militar al Jandarmeriei Române să folosească arme cu tranchilizante pentru imobilizarea animalelor care pun în pericol viaţa oamenilor.

264 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor: Jandarmii pot să folosească arme cu trachilizante pentru a imobiliza animalele agresive

Camera Deputaţilor: Jandarmii pot să folosească arme cu trachilizante pentru a imobiliza animalele agresive

"În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru: îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora; imobilizarea animalelor a căror viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane", potrivit propunerii legislative privind modificarea si completarea Legii nr.550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

Armele cu tranchilizante şi substanţele tranchilizante se folosesc numai de personalul militar al Jandarmeriei Române cu studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea şi responsabilitatea unui medic veterinar, potrivit sursei citate.

Proiectul de lege prevede că produsele medicale veterinare care conţin substanţe din categoria psihotrope, precum şi cele care conţin substanţe aflate sub control naţional pot fi utilizate în vederea imobilizării sau capturării animalelor de către personalul specializat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de profesie medic veterinar, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

"În ultimii ani a crescut semnificativ apelurilor la Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă care au ca subiect animale sălbatice sau domestice cu comportament agresiv sau periculos pentru viaţa şi integritatea corporală a persoanelor şi bunurilor acestora. (...) Deşi jandarmii se deplasează la faţa locului, aceştia nu dispun de mijloace tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective", au argumentat iniţiatorii în expunerea de motive.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 261 de voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 2 abţineri.

Senatul este for decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici