Campania electorală se încheie sâmbătă, la ora 7.00

Campania electorală pentru alegerile parlamentare, care a început în data de 31 octombrie, la ora 0.00, se încheie sâmbătă, la ora 7.00, românii fiind aşteptaţi la vot, duminică, pentru alegerea, pentru prima dată în sistem uninominal, a deputaţilor şi senatorilor.

21 afișări
Imaginea articolului Campania electorală se încheie sâmbătă, la ora 7.00

Campania electorală se încheie sâmbătă, la ora 7.00!

Potrivit Legii 35/2008, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de ziua votării şi se încheie cu 24 de ore înainte de momentul începerii scrutinului. Astfel, campania electorală pentru alegerile parlamentare se încheie sâmbătă, 29 noiembrie, la ora 7.00.

Legea interzice continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent.

Încălcarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 de lei.

Biroul Electoral Central (BEC) a dat o hotărâre potrivit căreia, "prin continuarea campaniei electorale se înţelege afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, după data de 29 noiembrie, ora 7.00".

Acelaşi act prevede că, după încheierea campaniei electorale, este obligatorie îndepărtarea materialelor electorale de orice tip, numai din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare. Acest lucru se dispune de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi se pune în aplicare de către persoanele desemnate în acest sens de către primar.

Conform Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, cu 48 de ore înainte de ziua votării, este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a anunţat că, începând de joi, ora 24.00, posturile de radio şi televiziune nu mai pot prezenta sondaje de opinie.

Totodată, cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise difuzarea de emisiuni, dezbateri şi ştiri electorale, dar şi invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe sau comentarii privind campania electorală.

La alegerile de duminică sunt aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe viitorii senatori şi deputaţi circa 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot, aceştia urmând să îşi exercite dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul şi numai pe baza actului de identitate.

Pentru organizarea alegerilor au fost constituite circumscripţii electorale la nivelul celor 41 de judeţe, o circumscripţie în municipiul Bucureşti şi o circumscripţie separată pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Numărul total al circumscripţiilor electorale este de 43.

La alegerile din data de 30 noiembrie, au fost delimitate 315 colegii de deputat şi 137 colegii de senator, corespunzător numărului senatorilor şi deputaţilor care vor fi aleşi. Cele 315 mandate de deputat vor putea fi suplimentate cu maximum 18 mandate, rezervate, prin lege, candidaţilor organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care sunt reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale.

Pentru cei aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot au fost înfiinţate 18.104 secţii de votare, dintre care 221 vor funcţiona în cele patru colegii de deputat şi două colegii de senator din străinătate.

Votarea începe duminică, la ora 7.00 şi are loc până la ora 21.00, când secţia de votare se închide, acest program urmând să fie afişat pe uşa secţiei de votare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici