Canacheu: ANCEX a primit instrucţiuni de la MAE să nu posteze pe site comunicatul despre Oxo

Reprezentanţii ANCEX au susţinut, la audierea în Comisia de apărare a Camerei, că au primit instrucţiuni de la Direcţia de Comunicare din MAE să nu posteze pe site comunicatul privind firma Oxo, implicată în importul de armament dus la Băbeni, a declarat preşedintele comisiei, Costică Canacheu (PDL).

209 afișări
Imaginea articolului Canacheu: ANCEX a primit instrucţiuni de la MAE să nu posteze pe site comunicatul despre Oxo

Canacheu: ANCEX a primit instrucţiuni de la MAE să nu posteze pe site comunicatul despre Oxo (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Potrivit Cancheu, în acest mod publicul nu a ajuns să fie informat despre modul în care s-a desfăşurat procedura.

"A fost o referire clară, la o întrebare la fel de clară - De ce nu s-a comunicat public şi pe larg întreaga problematică? De la ANCEX, care este integratorul acestei problematici în România, ni s-a spus şi acum o săptămână când am avut prima discuţie, şi astăzi că au cerut Direcţiei de Comunicare din cadrul MAE acordul pentru a posta pe site-ul agenţiei toată situaţia, informaţia de presă, comunicatul pe care ANCEX l-a pregătit în 28 sau 27 august şi nu au primit această permisiune. Li s-a spus să răspundă punctual dacă sunt întrebaţi", a spus Canacheu.

"Cei de la Direcţia de comunicare au spus ANCEX să răspundă doar dacă este întrebat. A fost un dialog între doamna preşedinte Mincă (Liliana Mincă, preşedintele ANCEX- n.red.) şi doamna director al Direcţiei de Comunicare, Oana Marinescu, dacă nu mă înşel", a adăugat el.

Întrebat care a fost explicaţia pentru care MAE a decis să nu fie postate pe site informaţiile, ci să fie transmise doar celor care întreabă, Canacheu a spus că nu există un răspuns şi că, de fapt, acesta era motivul pentru care ministrul de Externe Cristian Diaconescu era aşteptat la audieri.

"N-am avut nicio explicaţie şi urma ca astăzi domnul ministru Cristian Diaconescu să ne furnizeze o explicaţie. Nu l-am avut astăzi aici, nu avem această explicaţie, aşa cum nu l-am avut nici pe domnul ministru Nica", a spus Canacheu.

Preşedintele Comisiei de Apărare a declarat că aceeaşi problemă a lipsei de informare se regăseşte şi în cazul Ministerului de Interne.

El a explicat că "toate lucrurile s-au întâmplat cum prevede legea, numai că lucrurile nu au fost comunicate public".

"Am putea spune că nici la această dată, din partea instituţiilor executive, nu avem o informare completă pusă undeva pe site sau transmisă instituţiilor mass-media, care să deruleze procedura de la un cap la altul. Pe ritmul parlamentar, noi am făcut acest lucru", a menţionat Canacheu.

Pe de altă parte, Costică Canacheu a precizat că deputaţii din Comisia de apărare au decis să îi cheme din nou pe cei doi miniştri la audieri, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Totodată, Canacheu a spus că şeful DGIPI, Gelu Drăjneanu, care "nu avea niciun motiv să nu fie astăzi aici la discuţii" a fost convocat din nou miercuri, la ora 10.30, la comisie, urmând ca după această ultimă întâlnire Comisia să elaboreze pentru săptămâna viitoare un raport al activităţii desfăşurate.

"Raportul nu va fi înaintat Biroului Permanent al Camerei, pentru că noi nu ne-am constituit în comisie de anchetă. Am lucrat pe prevederile controlului parlamentar şi el va fi pus pe site la activitatea Comisiei parlamentare", a mai spus Canacheu.

La rândul său, Liliana Mincă, prezentă la audierile din Comisie, nu a abordat problema comunicării, în prezenţa ziariştilor, dar a reiterat că toate operaţiunile desfăşurate de ANCEX au fost conforme cu legea.

"Vom pierde în continuare dacă se va insista . Eu nu ştiu ce interese au fost şi din partea cui au fost aceste interese să intrăm într-un scandal superficial, intenţionat. În acelaşi timp, poate că au alţii interese şi alte contracte. Riscăm să pierdem nişte contracte şi cei de la UM Băbeni să aibă cu adevărat o problemă socială. Vedeţi foarte bine câte fabrici se închid, câţi şomeri avem în România. Şi noi ce facem? Ne dăm singuri în cap? De ce? Pentru că suntem invidioşi pentru că ne pare rău că cineva poate să muncească şi cineva stă şi se uită şi nu vrea să muncească? Să muncească, este loc pentru toată lumea", a comentat ea.

Numele Uzinei Mecanice Băbeni şi al firmei Oxo au apărut în contextul acuzaţiilor lansate la adresa şefului statului şi a fratelui acestuia, Mircea Băsescu, de către jurnalistul Sorin Roşca Stănescu. Ziaristul Sorin Roşca Stănescu a afirmat, pe site-ul personal, că fratele şefului statului, Mircea Băsescu, ar fi fost implicat într-o afacere de trafic de explozibil .

Cornel Purcărea, administrator al firmei Oxo Network Consulting SRL, care a importat muniţia delaborată la Băbeni a declarat, în august, că firma este înfiinţată în noiembrie 2008 şi că muniţia provine din Taiwan în baza unui contract cu compania bulgară Maxam.

ANCEX anunţa, la sfârşitul lunii august, că a verificat, în martie, la UM Băbeni, modul în care s-au realizat transferul, recepţia containerelor în uzină şi desfăşurarea procesului de delaborare şi distrugere a muniţiei firmei Oxo, neconstatând discrepanţe faţă de prevederile licenţei acordate, iar verificările continuau.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici