Când miniştrii câştigă mai puţin decât subordonaţii, sistemul este construit pentru furt

Miniştrilor nu le pasă că subalternii lor câştigă mai bine, ceea ce arată că ei trăiesc din alte surse. Problema este că aceste "alte surse" sunt generate chiar de poziţia publică, pe căi oculte, scrie Ziarul Financiar în ediţia de marţi.

23 afișări
Imaginea articolului Când miniştrii câştigă mai puţin decât subordonaţii, sistemul este construit pentru furt

Când miniştrii câştigă mai puţin decât subordonaţii, sistemul este construit pentru furt (Imagine: Mediafax Foto)

"Publicarea listei salariilor din ministere nu a produs nicio emoţie în rândurile miniştrilor, dar ele sunt un indiciu că grilele de salarizare de la stat sunt construite pentru furt. În majoritatea instituţiilor publice multe din salariile subordonaţilor le depăşesc pe ale miniştrilor - şoferi care sunt plătiţi mai bine decât secretarii de stat şi femei de serviciu care câştigă triplu faţă de un medic rezident. Anomaliile nu au fost rezolvate prin legea salarizării unitare, intrată în vigoare la 1 ianuarie, ceea ce demonstrează eşecul ei", conform Ziarului Financiar.

Faptul că miniştrilor nu le pasă că există subalterni ce câştigă mai bine decât ei întăreşte ideea că, de fapt, ei trăiesc din alte surse şi folosesc funcţia publică pentru a-şi îngriji afacerile proprii, notează ziarul.

Substantivul "ministru" vine din latină şi înseamnă slujitor. Sunt miniştrii României primii dintre slujitorii cetăţenilor?

"Dacă un ministru îşi dă seama că subordonaţii săi câştigă mai mult şi nu spune nimic, el lasă loc interpretării că ar câştiga din alte surse, ceea ce este, evident, ilegal", crede Andrei Marga, fost ministru al educaţiei.

Analistul economic Aurelian Dochia crede că nicăieri în lume cei care ajung în funcţii guvernamentale nu se duc pentru salarii. Sunt oameni cu ambiţii politice care îşi clădesc o carieră. Însă el nuanţează: "Din păcate sunt mulţi care profită şi funcţia le ajută afacerile. Mai sunt şi exemple opuse, cum e premierul Emil Boc, care a investit în ultimii zece ani într-o carieră politică, dar care nu are afaceri".

Nimeni din guvern nu a vorbit în ultimele zile de faptul că lucrurile trebuie puse în matca lor, de necesitatea ca şeful fiecărei instituţii publice să aibă cel mai mare salariu, nu secretara sau şoferul, o situaţie care ar conduce către profesionalizarea instituţiilor publice. Din declaraţiile de avere ale majorităţii miniştrilor, secretarilor de stat sau parlamentarilor se vede că aceştia trăiesc foarte bine fără salariul
de la stat, drept urmare nu acest venit pe care îl primesc îi responzabilizează pentru activitatea pe care o depun.

Nu ar trebui atunci ca astfel de oameni să-şi vadă de treburile lor, salariile miniştrilor şi ale înalţilor funcţionari să fie majorate puternic pentru a-i stimula pe cei cu adevărat competitivi şi interesaţi chiar şi de salariu până la urmă?

"Este şi un păcat al nostru că am criticat clasa politică cerându-le politicienilor să facă mult pe bani puţini, pentru că indirect acest lucru conduce la susţinerea corupţiei. Politicienii nu îşi pot plăti campaniile din salarii de 4.000 de lei, ei trebuie să caute resurse pentru susţinerea campaniei. De aici se naşte o dilemă dacă sunt firmele clientele politicienilor sau invers. Noi încă nu acceptăm că politica este o profesie şi trebuie plătită profesionist", crede Cristian Pârvulescu, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici