Candidatul PPMT la Preşedinţia României va fi vicepreşedintele Szilágyi Zsolt

Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a decis ca vicepreşedintele Szilágyi Zsolt să candideze la funcţia de preşedinte al României, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1000 afișări
Imaginea articolului Candidatul PPMT la Preşedinţia României va fi vicepreşedintele Szilágyi Zsolt

Szilágyi Zsolt (Imagine: Mediafax Foto)

Decizia PPMT a fost luată sâmbătă, la şedinta extraordinară a Adunării naţionale a aleşilor partidului, care s-a desfăşurat la Borzont, în judeţul Harghita, şi a fost făcută publică duminică, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc.

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat că decizia partidului pe care îl conduce de a se lansa în cursa prezidenţială are ca scop să transmită "întregii societăţi româneşti” un mesaj privind soluţiile propuse de comunitatea maghiară statului român, privind obţinerea autonomiilor comunitare şi aşteptările maghiarilor pentru "a fi loiali” statului român.

"Statul român, prin autorităţile sale, trebuie să fie atent la soluţiile propuse de comunitatea maghiară şi să le ia în considerare în construcţiile sale pe termen lung. Noi credem că această construcţie este construcţia europeană a autonomiilor, crearea unor autorităţi care să pună în practică programele noastre pe termen lung, aceste autorităţi de autonomie, care reprezintă o soluţie europeană şi până acum nu am reuşit să avem o dezbatere în fond pe această problemă. Loialitatea statului român faţă de noi este punerea în practică şi integrarea în construcţiile statale a acestor deziderate ale noastre”, a spus Toro.

Preşedintele PPMT a afirmat că decizia partidului de a desemna propriul candidat la alegerile prezidenţiale a fost luată şi din convingerea că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu va vorbi despre "dezideratele strategice” ale comunităţii maghiare, aşa cum nu au făcut-o nici alţi candidaţi ai comunităţii maghiare, din 1996 până în prezent.

Întrebat ce se va întâmpla dacă statul nu va da curs solicitărilor privind obţinerea diferitelor forme de autonomie propuse de liderii comunităţii maghiare din România, Toro a răspuns că atunci comunitatea se va "radicaliza” şi va uza de nesupunerea civilă.

"Noi credem încă într-o soluţie politică, dar, în cazul în care comunitatea începe să-şi piardă răbdarea - în 25 ani nu am reuşit să atingem nimic -, atunci se radicalizează şi va folosi acest instrument democratic, de nesupunere civilă care, până la urmă dă rezultatul său. Noi credem că PPMT de aceea s-a constituit, ca să încercăm soluţii politice în dezideratele noastre”, a precizat preşedintele PPMT.

Candidatul PPMT la funcţia de preşedinte al României, Szilágyi Zsolt, a declarat, la rândul său, că încă de la înfiinţare, acest partid a fost conştient că trebuie să candideze la alegeri şi să facă politică.

El a afirmat că decizia forului conducător al partidului a simţit-o ca pe o "imensă responsabilitate”, dar şi ca pe "şansa” de a face cunoscute idealurile maghiarilor şi continuarea dialogului între membrii comunităţii maghiare şi românii din Transilvania.

"Sunt orădean, pe jumătate secui şi inima mea bate pentru Transilvania. Indiferent unde m-aş afla, la Oradea, la Bucureşti, la Bruxelles, mă simt transilvănean. Cred că în cadrul european, secuii, maghiarii şi românii îşi pot clădi o ţară, o regiune, o casă mult mai confortabilă şi mult mai europeană, mai aproape de normalitate. Nu este un lucru secret faptul că văd şansele României într-o reformă profundă, care să aplice modelele consacrate funcţionale din Europa, inclusiv pentru minorităţi, inclusive pentru comunităţile naţionale, deci nu este secret că partidul nostru luptă pentru acel forme de autonomie care şi-au dovedit deja viabilitatea în Europa”, a spus Szilágyi Zsolt.

Potrivit acestuia, prima parte a campaniei, cea de strângere a celor 200.000 de semnături necesare, va fi cea mai grea, însă mesajul transmis de preşedinţii filialelor PPMT prezenţi la şedinţa extraordinară de la Borzont îi dau "energie”.

El a anunţat că echipa de campanie se va constitui în zilele următoare, la fel şi calendarul electoral.

Szilágyi consideră că perioada de campanie este una "intensă de comunicare” şi a declarat că se va folosi de toate mijloacele specifice ca să mobilizeze "nu numai comunitatea” maghiară, ci şi "partenerii strategici”, care sunt românii din Transilvania.

Szilágyi Zsolt are 46 de ani, s-a născut la Oradea, este catolic, căsătorit şi are trei copii. A urmat cursurile universitare la Budapesta, fiind licenţiat în Politologie. În 1990, a fost cel mai tânăr deputat, în vârstă de 21 de ani, din Parlamentul României, al cărui membru - din partea UDMR - a fost timp de 14 ani, din care zece în Comisia de Politică Externă. În 2004 a părăsit UDMR şi a devenit lector universitar la Facultatea de Politologie a Universităţii Creştine "Partium” din Oradea. Din 2008, de când a fost numit şeful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, şi până în prezent este şeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles. El este şi vicepreşedintele PPMT pe probleme de politică externă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici