CAZUL poliţistului Bogdan Gigină - Deputat PNL: În momentul accidentului Oprea era în maşină cu două persoane, între care o consilieră "suspect de apropiată”

Deputatul PNL Dan-Cristian Popescu susţine că la momentul accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină vicepremierul Gabriel Oprea era în maşină cu două persoane, ”între care şi o consilieră suspect de apropiată”.

15662 afișări
Imaginea articolului CAZUL poliţistului Bogdan Gigină - Deputat PNL: În momentul accidentului Oprea era în maşină cu două persoane, între care o consilieră "suspect de apropiată”

CAZUL poliţistului Bogdan Gigină - Deputat PNL: În momentul accidentului Oprea era în maşină cu două persoane, între care o consilieră "suspect de apropiată” (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

”Am informaţia că la momentul producerii accidentului în maşina domnului Oprea se mai aflau două persoane, între care şi o consilieră, se aude, suspect de apropiată! Dar pentru a evita orice confuzie, îl invit să ne spună public dacă este adevărat sau nu!”, a scris deputatul liberal pe contul său de Facebook.

Luni, la aproape o săptămână de la accidentul în care şi-a pierdut viaţa Bogdan Gigină, ministrul de Interne Gabriel Oprea a susţinut prima declaraţie de presă pe această temă, el spunând că a ales să tacă "din respect pentru familia îndurerată".

"În ceea ce mă priveşte, speculaţiile potrivit cărora în activitatea mea aş fi încălcat legea sau aş fi folosit dispozitivul de însoţire în trafic fără temei legal, vă asigur că acestea sunt complect (sic!) nefondate. Ministerul de Interne şi structurile din subordine au asigurat sprijin în desfăşurarea anchetei şi vom pune în continuare la dispoziţia Parchetului toate documentele şi informaţiile solicitate", a mai spus Gabriel Oprea.

El a mai spus că nu a văzut accidentul, a aflat abia după ce depăşise zona ce s-a întâmplat şi, din punctul lui de vedere, a făcut "tot ce este omeneşte posibil" pentru a-l salva pe Bogdan Gigină.

Ministrul Gabriel Oprea şi-a încheiat declaraţia spunând: "La acest moment, acestea sunt precizările pe care le pot face public".

"Vreau să îi asigur pe toţi colegii mei, pe toţi partenerii instituţionali ai Ministerului Afacerilor Interne că, în calitate de vicepremier pentru securitate naţională şi ministru de Interne voi continua să îmi fac cu responsabilitate datoria, voi continua să îi sprijin pe ei, pe familiile lor şi mă voi bate, ca întotdeauna, pentru familiile lor. Transmit, din nou, regretul şi compasiunea mea familiei lui Bogdan şi, aşa cum nimic nu este mai presus de viaţă, nimic nu este mai presus de lege", a adăugat Oprea.

Vicepremierul a plecat apoi din sala de conferinţe, refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliştilor legate de dreptul de a folosi coloana oficială, de unde venea în seara tragediei, încotro se îndrepta şi care era situaţia de urgenţă care l-a determinat să folosească o coloană oficială, dar şi dacă, în condiţii de ploaie, nu trebuia să renunţe la escorta cu motociclist.

Declaraţia ministrului Gabriel Oprea vine la aproape o săptămână de la accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficială a vicepremierului, în contextul în care societatea civilă, şeful statului şi lideri politici i-au cerut explicaţii privind dreptul acestuia de a beneficia de coloana oficială.

Societatea civilă şi mai mulţi lideri politici au cerut demisia sau demiterea lui Gabriel Oprea din toate funcţiile politice deţinute, apreciind că acesta a folosit abuziv coloana oficială în ziua accidentului.

Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar "în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă", conform prevederilor legale.

Primul răspuns oficial legat de ancheta privind moartea poliţistului Bogdan Gigină a fost transmis abia duminică, la cinci zile după accident, MAI arătând că angajaţii instituţiei, inclusiv ministrul, nu pot prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei.

La câteva ore după comunicatul MAI, Parchetul Capitalei a transmis precizări privind stadiul anchetei în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină, arătând că anchetatorii au cerut de la MAI, Poliţia Capitalei şi Poliţia Română date despre coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului, primind deocamdată doar parţial informaţiile solicitate.

"Pentru lămurirea tuturor împrejurărilor cauzei au fost solicitate Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte lucrătorul de poliţie decedat, precum şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul incidentului. Până în prezent ne-au fost furnizate parţial informaţiile solicitate", potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Duminică, aproximativ o mie de oameni au ieşit în stradă, în centrul Capitalei, pentru a cere demisia sau demiterea ministrului Gabriel Oprea. Aceştia au protestat la Universitate, apoi au mers în marş la sediile MAI şi Guvernului. Proteste similare au avut loc şi la Cluj-Napoca.

În aceeaşi zi, la Arad, preşedintele Klaus Iohannis declara că "este inadmisibil" ca Guvernul să nu ia o poziţie oficială în cazul accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină şi adăuga că îi pofteşte "de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea lămuriri" de ordin general, nu referitoare la latura politică.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. Bogdan Gigină a fost înmormântat vineri, cu onoruri militare, în prezenţa a sute de colegi îmbrăcaţi în uniforme.

Poliţistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Abia la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la "o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice".

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Ştirbei Vodă spun însă că maşina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici