CCR a decis că Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Investiţii este neconstituţională/ Reacţii politice: "Lovitură dată planului lui Dragnea de a pune mâna pe active de la companiile de stat"

Curtea Constituţională a admis toate sesizările formulate de Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii, motivând că un astfel de Fond trebuie înfiinţat prin hotărâre de guvern, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, după ce CCR a admis cererea PNL, USR şi PMP, că este o lovitură dură dată planului lui Liviu Dragnea de "a pune mâna" pe active de 10 miliarde euro de la companiile de stat. În opinia fostului premier, Victor Ponta, judecătorii Curţii au împiedicat "cel mai mare jaf din avuţia României după 1989", o "hoţie" făcută de liderul PSD, Liviu Dragnea.

5960 afișări
Imaginea articolului CCR a decis că Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Investiţii este neconstituţională/ Reacţii politice: "Lovitură dată planului lui Dragnea de a pune mâna pe active de la companiile de stat"

CCR a decis că Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Investiţii este neconstituţională

CCR a discutat, miercuri, pe marginea sesizărilor depuse de PNL, USR, PMP şi de către preşedintele Klaus Iohannis la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii (FSDI). Argumentul principal oferit în obiecţiile de neconstituţionalitate a fost că o astfel de decizie care să înfiinţeze Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) trebuie luată printr-un act al administraţiei centrale, nu printr-o lege adoptată de Parlament.

Prin urmare, plenul Curţii Constituţionale a decis admiterea obiecţiei de neconstituţionalitate asupra acestei legi, motivând că FSDI poate fi înfiinţat prin hotărâre de guvern, nu printr-un act normativ al Legislativului.

Pe 15 iunie, grupul Partidului Naţional Liberal a depus o sesizare de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională a României, privind proiectul de lege care înfiinţează Fondului Suveran de Investiţii.

"Între forma adoptată de Senatul României, în calitate de primă cameră sesizată, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, constatăm existenţa unor deosebiri majore de conţinut în privinţa modului în care se constituie aportul de capital în natură prin adăugarea în forma adoptată de camera decizională a 10 entităţi economice (dintre care 4 entităţi economice, antecitate, nu au fost avute în vedere nici în forma iniţială a legii şi nici după dezbaterea desfăşurată în Senatul României)", se arată în sesizarea depusă de PNL.

Sesizarea a fost semnată de 66 de deputaţi PNL.

Pe 15 iunie, şi USR a anunţat că a contestat la CCR Legea de înfiinţare a FSDI, sesizare care va fi dezbătută, miercuri, de plenul Curţii. USR argumentează că a fost încălcat principiul bicameralismului în adoptarea Legii, prin faptul că forma proiectului adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, este cu mult diferită de cea adoptată de Senat. De asemenea, partidul condus de Dan Barna mai susţine că sunt încălcate atribuţiile Parlamentului, prevăzute la art. 61 alin. (1) din Constituţie, deoarece înfiinţarea operatorilor economici nu poate fi realizată prin lege adoptată de Legislativ, ci de către Executiv. Sesizarea a fost făcută de 51 deputaţi din USR, PMP şi aleşi neafiliaţi.

Totodată, USR mai arată în contestaţia depusă la Curtea Constituţională că FSDI are parte de tratament juridic privilegiat, pentru că Fondul este exceptat de la aplicarea a numeroase legi care au impact asupra operatorilor economici similari, iar acest lucru încalcă principiului egalităţii în faţa legii, prevăzut la art. 16 alin. (1) şi (2) din Constituţie.

Pe 4 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – S.A., susţinând că al astfel de decizie trebuie realizată printr-un act al administraţiei centrale, nu printr-o lege adoptată de Legislativ. Sesizarea de neconstituţionalitate formulată de şeful statului către judecătorii Curţii cu privire la neconstituţionalitate Legii care înfiinţează FSDI are şapte puncte.

Parlamentul a adoptat, pe 7 iunie, proiectul care înfiinţează Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care va include 33 de companii de stat. Acţionarul acestuia va fi statul român, iar capitalul social se va ridica la 9 miliarde de lei.

Proiectul iniţiat de 181 de deputaţi şi senatori PSD şi ALDE are ca scop dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private. Un alt scop al înfiinţării FSDI este administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Legea a fost trimisă de către Parlament spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis pe 16 iunie.

Prima reacţie politică. Ponta: CCR a oprit cel mai mare jaf după 1989, hoţia lui Dragnea prin Fondul Suveran de Investiţii

Fostul premier, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că prin decizia CCR care a stabilit că Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Investiţii este neconstituţională, judecătorii Curţii au împiedicat "cel mai mare jaf din avuţia României după 1989", o "hoţie" făcută de liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Curtea Constituţională a oprit (pentru moment cel puţin) cel mai mare jaf din avuţia României după 1989-această uriaşa hoţie a fost promisă de Liviu Dragnea “protectorilor” săi din afară ţării (Rusia, Israel, SUA) / era un preţ de peste 10 miliarde de euro din ce a mai rămas Statului şi poporului Român pe care Dragnea era dispus să îl plătească pentru protecţia sa politică şi pentru câteva fotografii cu lideri internaţionali! Însă CCR nu poate face mai mult-dacă vrem ca Dragnea să nu vîndă România la bucată trebuie să facem şi noi mai mult ( iar parlamentarii care au votat acest jaf să nu închidă ochii şi să ştie că sunt complici la acesta crimă împotrivă României)!", a scris fostul premier Victor Ponta, miercuri pe Facebook.

Dancă: Decizia CCR pe FSDI, lovitură pentru Dragnea de a pune mâna pe active de 10 miliarde euro

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, după ce CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate a legii de înfiinţare a Fondului Suveran de Investiţii, că este o lovitură dură dată planului lui Liviu Dragnea de "a pune mâna" pe active de 10 miliarde euro de la companiile de stat.

"Curtea Constituţională a admis astăzi una dintre obiecţiile de neconstituţionalitate invocate de PNL privind Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Este o lovitură dură dată planului lui Liviu Dragnea de a pune mâna pe activele de 10 miliarde de euro ale celor mai importante companii de stat şi de a le transforma în puşculiţa de partid a PSD. Suntem convinşi că în urma deciziei CCR de a admite sesizarea Partidului Naţional Liberal, Liviu Dragnea va folosi guvernul său de marionete pentru a înfiinţa Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii prin Hotărâre de Guvern", a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, într-un comunicat de presă remis de MEDIAFAX.

Acesta spus că partidul îl somează pe Liviu Dragnea, să renunţe la iniţiativa de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

"Îl somăm public pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să renunţe la orice demers de a pune în practică această iniţiativă frauduloasă de preluare abuzivă a companiilor de stat printr-un fond suveran controlat politic, la dispoziţia sa şi a clientelei de partid. Cerem Guvernului României să respecte Legea 111/2016 şi OUG 109/2011 privind principiile guvernanţei corporative în managementul companiilor de stat şi să oprească politizarea acestor companii. Avertizăm membrii Guvernului României că orice decizie a Guvernului care poate aduce prejudicii patrimoniului public al statului poate atrage răspunderea ministerială individuală iar o astfel de hotărâre va fi atacată de Partidul Naţional Liberal pe calea judecătorească", a completat Dancă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici