CCR a stabilit data la care va dezbate sesizările PSD privind asumarea Guvernului Orban pe legile justiţiei şi OUG 51

Curtea Constituţională a stabilit ca termen de judecată data de 29 ianuarie 2020 pentru sesizările făcute de PSD cu privire la asumarea răspunderii Guvernului pe modificarea legilor justiţiei şi a OUG 51 privind transporturile.

777 afișări
Imaginea articolului CCR a stabilit data la care va dezbate sesizările PSD privind asumarea Guvernului Orban pe legile justiţiei şi OUG 51

CCR dezbate pe 29 ianuarie sesizările PSD privind asumarea Guvernului pe legile justiţiei şi OUG 51

Potrivit anunţului făcut de Curtea Constituţională, instituţia dezbate pe 29 ianuarie 2020 sesizarea PSD referitoare la proiectul de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionalităţi a instanţelor de judecată şi parchetelor de pe lângă acestea.

Tot pe 29 ianuarie 2020 CCR va dezbate şi sesizarea PSD referitoare la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

PSD a sesizat, luni, neconstituţionalitatea adoptării legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane prin angajarea răspunderii Guvernului.

Proiectul propune eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfăşoara în regim comercial, cu respectarea Ordonanţei Guvernului 27/2011 privind transporturile rutiere.

Deputaţii notează că proiectul de lege privind aprobarea OUG 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transporturilor de persoane se află în dezbatere la comisiile sesizate în fond în cadrul Camerei Deputaţilor. De asemenea, social-democraţii argumentează că potrivit articolului 61 din Constituţie, ,,Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”.

Deputaţii subliniază că atunci când Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui proiect de lege, acesta, prin obiectul reglementării, trebuie să conţină prevederi ce se circumscriu clar, doar asupra unui singur domeniu.

Aceştia susţin, totodată, că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă "o soluţie extremă", la care poate recurge Executivul atunci când, pentru adoptarea într-un timp scurt a proiectului, nici procedura de urgenţă şi nici procedura ordonanţelor de urgenţă nu mai pot da rezultatele dorite.

De asemenea, social-democraţii argumentează că un astfel de proiect are rolul de a aduce o nouă reglementare juridică, "fără de care lucrurile ar lua o turnură cu consecinţe de neimaginat".

În sesizarea CCR se arată că pentru asigurarea transportului rutier la nivel judeţean este necesar să se asigure posibilitatea consiliilor judeţene de a implementa procedurile pentru aplicarea legislaţiei în materia achiziţiilor publice /achiziţiilor sectoriale.

Guvernul şi-a asumat răspunderea, joi, în şedinţa plenului reunit al celor două Camere, pe abrogarea OUG 51, acceptând două amendamente din cele opt propuse de parlamentari. Astfel, au fost mărită valabilitatea licenţelor de traseu cu şase luni. Totodată, se impun obligaţii consiliilor judeţene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ccr,
psd,
justiţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici