CCR: Membrii consiliilor de administraţie ale TVR şi SRR pot fi înscrişi în partide politice

CCR a admis, miercuri, sesizarea de neconstituţionalitate înaintată de PNL privind Legea de funcţionare a TVR şi SSR, judecătorii CCR susţinând că prevederea care interzice membrilor CA să facă parte dintr-un partid politic excede sfera limitărilor prevăzute de Constituţie.

310 afișări
Imaginea articolului CCR: Membrii consiliilor de administraţie ale TVR şi SRR pot fi înscrişi în partide politice

CCR: Membrii consiliilor de administraţie ale TVR şi SRR pot fi înscrişi în partide politice

“Curtea a constatat că dispoziţiile art.I pct.3, referitor la modificarea art.20 alin.(21 ) lit.a) teza întâi din Legea nr.41/1994, contravin prevederilor art.40 alin.(3) din Constituţie, prin aceea că obligă membrii consiliului de administraţie să renunţe la calitatea de membru de partid, pe timpul exercitării mandatului. Or, această normă fundamentală, ce configurează cadrul în care poate fi exercitat dreptul de asociere, are caracter restrictiv, în considerarea enumerării stricte şi limitative prevăzute de textul constituţional. Prin urmare, orice altă excepţie în ce priveşte exerciţiul dreptului fundamental de asociere în partide politice reprezintă o adăugare la Constituţie, nepermisă de caracterul suprem al acestei", susţine CCR, în comunicatul transmis.

CCR precizează că membrii consiliilor de administraţie ale TVR şi SSR intra în categoria funcţionarilor publici prevăzuţi de legea organică şi nu se regăsesc în rândul excepţiile prevăzute de art.40 alin.(3) din Constituţie, susţinând că dispoziţiile legii sunt neconstituţionale.

Judecătorii Curţii au susţinut şi că nu a fost respectat principiul bicameralismului în adoptarea, existând diferenţe semnificative între forma în care legea a fost adoptată în Camera Deputaţilor şi de la Senat.

"Curtea a constatat că orice modificare a acestui regim, sub aspectul condiţiilor de numire a membrilor, interdicţiilor, incompatibilităţilor sau cauzelor de încetare a mandatelor, nu se poate realiza decât cu respectarea principiului neretroactivităţii legii civile. Or, dispoziţiile cuprinse în art.II din lege, care prevăd numirea unor noi consilii de administraţie la S.R.R. şi la S.R. TV., în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, cu consecinţa încetării de drept a mandatului consiliilor de administraţie ale S.R.R. şi S.R.TV. aflate în funcţie, sunt neconstituţionale", se mai arată în comunicatul transmis de CCR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici