Ce propune Călin Popescu Tăriceanu pentru evitarea aglomeraţiei de la secţiile de vot din Diaspora

Călin Popescu Tăriceanu propune ca secţiile de votare din Diaspora să fie deschise cu o săptămână înaintea alegerilor, astfel încât să fie evitată aglomeraţia. El a afirmat că secţiile de vot au fost dublate duminică, însă cozile s-au format din cauză că au existat trei buletine de vot.

2237 afișări
Imaginea articolului Ce propune Călin Popescu Tăriceanu pentru evitarea aglomeraţiei de la secţiile de vot din Diaspora

Ce propune Călin Popescu Tăriceanu pentru evitarea aglomeraţiei de la secţiile de vot din Diaspora

„Nu sunt de părere că trebuie acum să dăm mai multe explicaţii, suntem în faţa unei situaţii la care trebuie să găsim o soluţie pozitivă pentru ca această aglomerare să nu se mai producă şi să nu se mai repete situaţia în care unii dintre români nu pot să voteze, de aceea propunerea noastră este să se facă vot anticipat prelungit, adică secţiile de votare să fie înfiinţate cu cel puţin, înfiinţate şi deschise, cu cel puţin o săptămână înaintea votului şi va exista o săptămână de secţie de vot deschisă la dispoziţia cetăţenilor astfel încât şi cei care locuiesc în zone mai îndepărtate să poată să vină şi să îşi exercite votul neîngrădit”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a afirmat că Guvernul nu este vinovat pentru aglomeraţia de la secţiile de vot din Diaspora de duminică.

„Am să mă refer acum la primul lucru la situaţia votului din Diasporă pe care l-am discutat cu colegii noştri şi ei au semnalat faptul că au primit semnale de nemulţumire din partea cetăţenilor români din străinătate dar şi cetăţenilor români din ţară. Nu am să intru în detaliile situaţiei că le cunoaştem, cozi foarte mari şi practic acest lucru a dus la imposibilitatea unor români din străinătate de a vota. Se pune problema ce soluţii găsim. Nu a exista nici un fel de rea voinţă din partea guvernului, dovada este faptul că numărul de secţii de votare s-a dublat, dar aglomeraţiile care s-au făcut la unele secţii de votare s-au datorat şi faptului că a fost pentru un singur vot, a fost vorba de 3 voturi, au fost la europarlamentare şi votul la referendum”, a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că celelalte propuneri privind votul din diaspora, inclusiv votul prin corespondenţă, au impedimente de ordin birocratic.

„Există şi alte propuneri pe care le-am văzut, votul prin corespondenţă, votul nu ştiu mai cum, toate au anumite impedimente de ordin birocratic, de exemplu votul prin corespondenţă presupune ca toţi cei care doresc să voteze să fie înregistraţi undeva cu domiciliu ca să li se poată trimite buletinul de vot. Cea mai mare parte a românilor care lucrează în străinătate sau care locuiesc în străinătate nu sunt înregistraţi nici la ambasade, nici la consulate în aşa fel încât să li se poată trimite votul prin corespondenţă. De aceea propunem un sistem simplu nebirocratic, o săptămână de vot. Acest lucru sigur că ridică o problemă dacă nu va contestat la CCR ca să trebuiască să aplicăm şi în ţară acelaşi sistem dar cred că aşa cum se întâmplă şi în alte ţări unde se practică acest sistem cred că şi la noi aceasta este soluţia optimă, oricum în perioada următoare vom face o discuţie şi cu celelalte partide din Parlament să ascultăm să dezbatem şi să vedem care este soluţia cea mai potrivită”, a conchis Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici