Ce spun astăzi europarlamentarii români care au susţinut în 2015 raportul căsătoriilor gay. Grapini: Era votul grupului politic/ Reacţia Vioricăi Dăncilă

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat, pentru MEDIAFAX, că a votat pentru la raportul din 2015, dar a votat "împotrivă" punctului referitor la căsătoriile între persoane de acelaşi sex.Eurodeputatul Maria Grapini a spus că votul "pentru" a fost decis de grupul politic din care face parte.

4183 afișări
Imaginea articolului Ce spun astăzi europarlamentarii români care au susţinut în 2015 raportul căsătoriilor gay. Grapini: Era votul grupului politic/ Reacţia Vioricăi Dăncilă

Ce spun europarlamentarii români care au susţinut în 2015 raportul căsătoriilor gay. Grapini: Era votul grupului politic

Eurodeputatul ALDE a mai precizat că va merge la vot la referendumului pentru redefinirea familiei şi deoarece este româncă va vota "conform convingerilor mele".

"Am asigurat cu vot pentru, deoarece am votat întreg raportul, dar acest text nu l-am votat din ce îmi aduc aminte. Eu ştiu sigur că am votat împotriva acestei chestiuni. Era o chestiune care după părerea mea nu are relevanţă în chestiunea aceasta, pentru că erau şi nişte texte care erau foarte corecte. Da (a dat vot împotriva acelui articol - n.r.), dar pentru că erau şi chestiuni care ţineau şi de alte lucruri, am votat pentru, în final. Sunt mai multe voturi pe articole, depinde de dimensiunea raportului", a afirmat Norica Nicolai, sâmbătă pentru MEDIAFAX.

Întrebată de MEDIAFAX dacă atunci când a votat pentru raportul din 2015, nu includea şi punctul referitor la căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, Norica Nicolai a răspuns: "Nu, fără punctul acela. Am votat clar contra. Am dat la mai multe, nu numai la acela. Eu cred că este raportul Lunacek. Nu, per articole pentru că a fost votul la vedere. Deci nu e niciun fel de problemă. Eu fiind ce acord cu parteneriatul civil şi cu recunoaşterea unor drepturi. Singura poveste pe care eu am considerat-o este că România nu este totuşi pregătită pentru abordarea aceasta. În diverse ţări europene a durat 10-15 ani până au reuşit".

Chestionată de MEDIAFAX dacă, în opinia ei, Parlamentul va adopta, până la finalul acestui an, un proiect de lege privind parteneriatul civil, europarlamentarul ALDE a replicat: "Nu-mi dau seama şi dacă mă uit la ce se întâmplă, la ce legi au şi la faptul că nu au majorităţi. Am văzut că nici PNL nu e de acord în momentul de faţă, probabil în viitorul Parlament sau anul viitor. Am văzut că şi PNL nu este de acord cu legalizarea căsătoriilor (între persoane de acelaşi sex – n.r.)".

Aceasta a adăugat că la nivelul UE nu există sancţiuni pentru nereglementarea parteneriatului civil, deoarece sunt recomandări care ţin de dreptul familiei, nu sunt chestiuni obligatorii.

"Nu există nicio repercusiune, pentru că dreptul familiei e un domeniu de subsidiaritate în tratat, este după statele membre. Sunt recomandări doar, dar nu sunt obligatorii ca celelalte sisteme. Este expres prevăzut faptul că ceea ce ţine de dreptul familiei este un domeniu de reglementare al statelor membre, de subsidiaritate. Ce e obligatoriu este obligatoriu. Poţi fi sancţionat pentru infringement. Există procedura de infringement dacă nu aplici, dar chestiunile acestea sunt de subsidiaritate. Tocmai de aceea nu şi-au pus problema de la început. Mai târziu au apărut, după anii 1987, după 1990 în special a apărut această problematică", a explicat Nicolai.

Europarlamentarul Maria Grapini a explicat, sâmbătă pentru MEDIAFAX, că decizia unui vot în favoarea raportului din 2015 a fost luată de grupul politic din care face parte.

"În 2015 nu era vorba de România, era vorba de un raport de la nivelul UE. Dacă nu este regulament, şi nu a fost un regulament obligatoriu de aplicat aşa cum se votează în Parlamentul European restul: rezoluţiile şi directivele sunt adaptate în funcţie de condiţiie concrete din ţară. Atunci votul grupului politic din care fac parte a fost pentru rezoluţia respectivă, pentru acel raport. După votarea acelui raport şi alte state au făcut referendum şi corect este să votezi după condiţiile din ţara ta", a declarat, Maria Grapini, sâmbătă pentru MEDIAFAX.

Grapini a spus că a votat sâmbătă dimineaţă la referendumul pentru familie şi că este de datoria fiecărui român, indiferent de cum votează, să îşi exercite dreptul fundamental.

"Avem voie să spunem cum am votat? Pentru că sunt două ziele până se termină votul. (...) Da, eu am fost la vot deja, la 8:30, la Timişoara. Este un maxim al democraţiei având în vedere că celelalte referendumuri erau iniţiate fie de Preşedintele României, fie de Parlament, dar nu de cetăţeni. Este de datoria fiecărei părţi, indiferent că sunt de partea răspunsului <da> sau <nu>, toţi ar trebui să meargă la vot pentru a demonstra că, de fapt, votul popular decide şi nu, ştiu eu, un grup restrâns de oameni. (...) Orice Guvern trebuie să organizeze referendumul având în vedere numărul mare de semnături ale cetăţenilor. (...) Ar trebui să fie un maxim de prezenţă la vot, fiind şi pe două zile, dacă oamenii înţeleg să fructifice acest drept de a vota", a conchis Grapini.

Dăncilă: Raportul îndemna instituţiile să se gândească legat de căsătoriile gay

Premierul Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă, referitor la votul favorabil din Parlamentul European pe raportul ce prevedea inclusiv căsătoriile gay, că documentul respectiv îndemna instituţiile să se gândească legat de căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi românii se pot gândi.

"Este raportul domnului Antonio Panzeri. Acolo se spunea faptul că îndemna instituţiile să se gândească legat de căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Eu cred că românii se pot gândi. Categoric da (am citit raportul – n.r.). Citiţi-l bine şi o să vedeţi. V-am spus despre ce este vorba. Instituţiile şi statele membre să se gândească referitor la căsătoriile între persoanele de acest sex. Fiecare stat are dreptul să aibă o opinie şi am votat pentru deoarece aşa este demoicraţia", a declarat Viorica Dăncilă, la Focşani.

În anul 2015, 21 de europarlamentari români, printre care şi Viorica Dăncilă votau, în Parlamentul European, în favoarea unui raport ce prevedea inclusiv căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Votul a fost dat în urmă cu 3 ani, la Strasbourg, asupra raportului “privind drepturile omului în lume şi politica UE”, scria Pagina Europeană la acea vreme.

Printre altele, raportul arăta că “ia act de legalizarea căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de acelaşi sex într-un număr din ce în ce mai mare de ţări din lume (17, până acum); încurajează instituţiile UE şi statele membre să contribuie în continuare la reflecţiile asupra recunoaşterii căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de acelaşi sex ca o chestiune politică, socială, şi legată de drepturile omului şi drepturile civile” şi “consideră că drepturile fundamentale ale persoanelor LGBTI pot fi mai bine protejate dacă aceste persoane au acces la instituţii juridice precum concubinajul, parteneriatul civil sau căsătoria”.

Totodată, “drepturile fundamentale ale persoanelor LGBTI pot fi mai bine protejate dacă aceste persoane au acces la instituţii juridice precum concubinajul, parteneriatul civil sau căsătoria”.

În anul 2015, 21 de europarlamentari români, printre care şi Viorica Dăncilă votau, în Parlamentul European, în favoarea unui raport ce prevedea inclusiv căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Votul a fost dat în urmă cu 3 ani, la Strasbourg, asupra raportului “privind drepturile omului în lume şi politica UE”, scria Pagina Europeană la acea vreme.

Printre europarlamentarii care au votat în favoarea acestui raport în 2015 se numără şi Norica Nicolai şi Maria Grapini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici