Cezar Preda: MAI stabileşte, cu pistoalele la brâu, cine are drept de vot în România

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că ordinul de convocare a Comisiei de recensământ arată că MAI "trece la încheierea acestei lovituri de stat, stabilind cu pistoalele la brâu cine are drept de vot în România şi cât trebuie să fie numărul celor care votează".

286 afișări
Imaginea articolului Cezar Preda: MAI stabileşte, cu pistoalele la brâu, cine are drept de vot în România

Cezar Preda: MAI stabileşte, cu pistoalele la brâu, cine are drept de vot în România (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

El a spus că cei de la putere "se vor folosi de poliţişti pentru recensământ".

"Când i-am acuzat pe Ponta şi pe Antonescu de lovitură de stat, s-au grăbit să spună că lovitura de stat are ca principal vector forţele militare şi că în România nu era cazul de aşa ceva. Iată, aşa cum am anticipat, MAI trece la încheierea acestei lovituri de stat, stabilind cu pistoalele la brâu cine are drept de vot în România şi cât trebuie să fie numărul de celor care votează", a precizat Cezar Preda.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a solicitat Institutului Naţional de Statistică să convoace în 14 august reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011.

Duşa, în calitate de Preşedinte al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 (CCRPL 2011) "a solicitat Institutului Naţional de Statistică să convoace reuniunea CCRPL 2011, pentru data de 14 august a.c., ora 09.00, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor", se arată într-un comunicat de presă al MAI remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit legii, în cadrul Institutului Naţional de Statistică funcţionează Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, care efectuează lucrările de pregătire, organizare, prelucrare şi publicare a datelor recensământului, pe baza recomandărilor CCRPL.

Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor este compusă din reprezentanţi ai ministerelor, conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011, a precizat MAI.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis în 1 august Curţii Constituţionale că rezultatele provizorii ale recensământului din 2011 au fost publicate în 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi făcute publice în semestrul al doilea al anului 2013 şi că rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populaţiei în vârstă de 18 ani şi peste".

"În sistemul statisticii oficiale din România nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetăţenilor români cu drept de vot, în sensul legislaţiei în vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare altă dată calendaristică", a arătat INS în răspunsul transmis Curţii Constituţionale.

CCRPL 2011 este organismul legal abilitat să valideze rezultatele preliminare ale RPL şi să aprobe, spre difuzare, comunicatul de presă prin care acestea sunt făcute publice.

Duşa a declarat, vineri, că listele electorale şi datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură, documentele pe care se organizează orice scrutin fiind copii de pe listele electorale. Mircea Duşa a spus că, în 14 august, Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 ar putea valida rezultatele preliminare ale recensământului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici