Chiuariu: Viitorul ministru al Justiţiei trebuie să retragă propunerile făcute de Ponta

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat, miercuri, că viitorul ministru al Justiţiei, care va fi propus de PNL, va trebui să retragă propunerile făcute de premierul Victor Ponta pentru poziţiile de procurori şefi şi să urmeze procedura asumată anterior de Mona Pivniceru.

294 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Viitorul ministru al Justiţiei trebuie să retragă propunerile făcute de Ponta

Tudor Chiuariu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Chiuariu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor de a preciza dacă viitorul ministru al Justiţiei va putea, din punct de vedere procedural, să retragă propunerile de procurori şefi făcute de Victor Ponta.

"Propunerile pot fi retrase până în momentul în care propunerea s-a transformat într-o numire, prin semnarea decretului de către preşedinte şi publicarea în Monitorul Oficial. Până la acel moment, până când decretul preşedintelui produce efecte, ministrul Justiţiei îşi poate... are altfel spus totală putere, putere deplină asupra propunerii şi evident că o poate retrage", a susţinut Chiuariu.

El a menţionat că noul ministru al Justiţiei, din partea PNL, va putea retrage propunerile făcute de Victor Ponta.

Senatorul PNL a precizat că liberalii aşteaptă explicaţii asupra a ceea ce s-a întâmplat în această privinţă.

"Din punctul nostru de vedere, nu există nicio explicaţie legală sau logică şi cu siguranţă dacă vom desemna un ministru al Justiţiei acesta va trebui să retragă aceste propuneri şi să respecte şi procedura şi ministrul anterior a asumat-o", a mai afirmat Chiuariu.

Senatorul PNL a mai susţinut că măsura de retragere a propunerilor de procurori şefi este discutată de către liberali, însă decizia va fi luată la nivelul BPN al partidului.

Chiuariu a fost întrebat dacă ministrul Justiţiei, conform celor susţinute, poate retrage propunerile de procurori şefi chiar dacă preşedintele a semnat decretul de numire, dar documentul nu este publicat în Monitorul Oficial.

"Decretul respectiv produce efecte din momentul... ca orice act al preşedintelui, din momentul publicării. Dacă vă uitaţi în Constituţie, e un articol care e chiar mai dur decât atât şi spune că nepublicarea decretului în Monitorul Oficial atrage inexistenţa acestuia", a răspuns senatorul PNL.

El a ţinut să salute reacţia CSM "împotriva politizării acestor numiri şi împotriva politizării activităţii parchetelor".

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri că noul ministru al Justiţiei, susţinut de liberali, ar putea avea în opinia sa posibilitatea de a retrage propunerile făcute de Victor Ponta pentru posturile de procurori şefi, menţionând că obiectivul său e să împiedice compromisul cu Traian Băsescu

Antonescu a fost întrebat dacă un eventual ministru al Justiţiei din partea PNL va putea retrage propunerile făcute de Victor Ponta.

"Eu cred că da, dar rămâne de văzut, despre aceste propuneri noi ştim deocamdată că sunt propuneri şi pe mine sigur că mă interesează finalul procesului, dar deocamdată eu am vorbit despre propuneri. Eu nu am a-i reproşa domnului Băsescu că vrea să ţină Justiţia pe cât poate în continuare sub control politic, nu o să mă supăr pe domnul Băsescu că o să semneze eventual propunerea cu doamna Kovesi, asta ştim. Eu am treabă în chestiunea asta cu partenerul meu şi cu ceea ce mă angajează, indiferent ce părere am, şi pe mine, şi PNL, tot USL. Oamenii, pe bună dreptate, nu stau să distingă cine ce părere a avut, oamenii ştiu aşa: «Când v-am dat votul, eraţi împreună şi împreună aţi spus că veţi face A, B, C, D». În momentul în care faci minus A, minus B, eu alegător e normal să te pun să decontezi pe ăla care ai venit să ceri votul, adică pe voi doi, pe voi, aceste partide, pe voi, această alianţă", a răspuns Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a fost întrebat de jurnalişti dacă viitorul ministru al Justiţiei din partea PNL va putea să vină cu alte propuneri de procurori şefi.

"Poate face alte propuneri, în cazul în care aceste propuneri... Nu ştiu, sunt respinse, sau în cazul în care ele sunt retrase. Nici nu ştiu să vă spun procedural aici care e situaţia, dar nu e treaba mea", a precizat preşedintele PNL.

Totodată, Antonescu a menţionat că încearcă să împiedice "compromisul" dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta cu privire la numirea procurorilor şefi.

"Simplu spus e un compromis pe care încerc să-l împiedic, pentru că el, aşa cum s-a văzut şi ieri, nu-i foloseşte nici măcar domnului Ponta, ca să nu mai vorbim de România. Cred că am putut vedea cu toţii ieri că ceea ce e probabil deja proverb, ceea ce ar trebui să se studieze de la clasa zero, ca să fie copiii de mici preveniţi, cine se asociază cu Traian Băsescu o păţeşte. Acum s-a stabilit şi un record de viteză, adică de când domnul Băsescu înaintează în vâstă a început să se grăbească", a mai susţinut liderul PNL.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţă de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici