Cine va fi primarul Bucureștiului după ce Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale? Proceduri, interimat și alegeri parțiale

Publicat: 19 05. 2025, 01:31
Actualizat: 19 05. 2025, 01:36
Consilierii Primariei Generale a Capitalei s-au reunit, miercuri 28 Decembrie 2016, sub conducerea primarului Gabriela Firea, in prima sedinta desfasurata in sediul renovat al vechii cladiri a primariei, aflat pe Bulevardul Regina Elisabeta din Capitala. MARIAN ILIE/MEDIAFAX FOTO

Nicușor Dan a câștigat alegerile și va da scaunul de la Primăria de lângă Cișmigiu pe Palatul Cotroceni. Astfel se deschide procedură spre alegerea unui nou primar al Bucureștiului.

Primul pas: Demisia și vacantarea funcției

Nicușor Dan, ales președintele României,  va trebui să demisioneze din funcția de primar general. Potrivit Codului Administrativ (OUG 57/2019), demisia trebuie transmisă atât Consiliului General al Municipiului București (CGMB), cât și Prefecturii. Din acel moment se declanșează un proces birocratic ce implică recunoașterea oficială a vacantării funcției.

Prefectul Capitalei are la dispoziție maximum 10 zile de la primirea demisiei pentru a constata oficial vacantarea și a emite ordinul aferent. Acesta reprezintă actul juridic care declanșează în mod oficial procedura pentru alegeri parțiale.

Interimatul: Cine preia atribuțiile edilului?

Până la alegerea unui nou primar, atribuțiile funcției vor fi preluate temporar de către unul dintre cei doi viceprimari. În prezent, funcțiile sunt ocupate de Adrian Vigheciu (PSD) și Stelian Bujduveanu (PNL). Potrivit unei decizii adoptate de Consiliul General la începutul anului, Adrian Vigheciu este desemnat să exercite atribuțiile primarului general în cazul în care acesta lipsește sau demisionează.

Această măsură reflectă o înțelegere politică între PSD, PNL, AUR și PUSL – partide care constituie actuala majoritate în Consiliul General.

Alegerile parțiale: Când și cum vor fi organizate

Spre deosebire de situația din 2015, când Sorin Oprescu a demisionat cu mai puțin de un an înainte de încheierea mandatului și nu au fost organizate alegeri, în cazul lui Nicușor Dan vorbim despre o perioadă rămasă de aproximativ trei ani, ceea ce impune legal organizarea de alegeri parțiale.

Potrivit Legii 115/2015 privind alegerile locale, Guvernul este responsabil pentru stabilirea datei alegerilor, în urma solicitării transmise de prefect. Alegerile trebuie organizate în termen de maximum 90 de zile de la emiterea ordinului prefectului.

Legislația prevede că alegerile parțiale se desfășoară într-o singură zi – obligatoriu duminica – iar toate termenele procedurale din calendarul electoral se reduc la jumătate, pentru a grăbi procesul.

Nicușor Dan nu va susține un succesor

Un aspect notabil și rar întâlnit în politica românească este decizia lui Nicușor Dan de a nu susține niciun candidat pentru Primăria Capitalei. Acesta a declarat în repetate rânduri, inclusiv în cadrul unei dezbateri electorale și în răspunsuri acordate publicației Buletin de București, că nu se va implica în campania electorală pentru alegerea succesorului său.

„Bucureștenii vor ști singuri să aleagă care este primarul potrivit, în ipoteza în care eu ajung președinte. Nu mă voi implica în campania electorală”, a afirmat Nicușor Dan.

Cu toate acestea, edilul susține că lasă în urmă proiecte majore deja angajate, care nu pot fi oprite de viitoarea administrație, întrucât sunt finanțate și contractate deja. Printre ele se numără reabilitarea a 50 km de linii de tramvai și documentația pentru 250 de tramvaie noi.

Cine și-a arătat interesul pentru a candida?

Gabriela Firea, fost primar și actual europarlamentar, și influencerul Makaveli sunt două persoane ce par să vizeze Primăria Generală. Deși nu au anunțat public și Ciprian Ciucu, primar sector 6, și Daniel Băluță, primar sector 4 sunt văzuți ca pontențiali candidați. În spațiul public s-a vorbit și de o nouă candidatură a actualului șef al ANPC, Cristian Popescu Piedone.