Ciolacu anunţă decizii în sprijinul fermierilor români

Premierul Marcel Ciolacu anunţă mai multe decizii în sprijinul fermierilor români şi îi cere ministrului Agriculturii, Florin Barbu, un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor români.

195 afișări
Imaginea articolului Ciolacu anunţă decizii  în sprijinul fermierilor români

„Adoptăm mai multe decizii în sprijinul fermierilor români şi, în primul rând, acordăm un sprijin de urgenţă fermierilor din sectorul vegetal cu mari probleme în a-şi valorifica producţia din 2022, din cauza războiului din Ucraina şi a importurilor de cereale. Sprijinul este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită în lucrări agricole. Bugetul total este de 60 milioane de euro, asigurat şi din fonduri europene, şi din bugetul naţional”, spune Marcel Ciolacu.

El îi cere ministrului Agriculturii, Florin Barbu, ca România să fie pregătită pentru decizia Comisiei Europene de vineri privind importul de cereale din Ucraina.

„Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noştri. Ştiu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susţinem agricultorii români. Ne vom consulta cu partenerii europeni şi sper să fie solidari cu acest demers”, adaugă Ciolacu.

Premierul anunţă şi continuarea şi îmbunătăţirea Programului Tomata.

„Alocăm 65 de milioane de lei în plus producătorilor, există un record de beneficiari înscrişi în acest an, peste 22.000. De la debut, avem în program peste 100 de mii de fermieri care au primit un sprijin cumulat de aproape 1,4 miliarde de lei. Iar producţia internă a crescut cu 20%. În plus, aprobăm norme de aplicare a Programului Investalim. Creştem capacitatea de procesare a produselor agro-alimentare, ca să nu mai exportăm materie primă şi să importăm alimente procesate în afara ţării. Avem un buget de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023–2026, adică 150 de milioane de euro anual”, încheie Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici