Ciolacu, după descoperirile din azilele groazei: Nu mă simt confortabil. S-au pierdut vieţi

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni cu reprezentanţii ONG-urilor pentru discuţii după descoperirile din azilele groazei din Mureş şi Ilfov şi a spus că nu se simte confortabil în faţa lor, reprezentând statul român şi fiind convins că s-au pierdut vieţi în aceste centre.

5102 afișări
Imaginea articolului Ciolacu, după descoperirile din azilele groazei: Nu mă simt confortabil. S-au pierdut vieţi

„Aş vrea să încep cu mulţumiri. Este evident faptul că statul român are nevoie de ajutor. Procesul de schimbare a mentalităţii, mai ales în zona socială, va fi unul de lungă durată, indiferent de măsurile pe care le vom lua noi. Protecţia socială în acest moment – ce a reieşit din controalele făcute - a dovedit că a fost folosită fără empatie, ca şi un business. S-a făcut o mare greşeală de abordare”, a spus premierul Marcel Ciolacu, după discuţiile cu reprezentanţii ONG-urilor.

Premierul a precizat că este convins că a fost vorba de „corupţie instituţională” şi „de încrengături locale astfel încât business-ul să fie cât mai profitabil”, iar din acest motiv trebuie luate măsuri urgente legislative până la 31 august.

În primul rând, spune premierul, nu există un sistem informatic, astfel încât este posibil ca pentru un caz să se deconteze sume în mai multe centre.

„Cu ajutorul Curţii de Conturi vom descoperi, cel mai probabil, că pentru aceleaşi persoane s-au plătit de 2 – 3 ori. Nefiind un registru al acestor persoane şi noi neştiind de fapt care este fenomenul întreg... e posibil. Trebuie o abordare total diferită: ce plăteşte statul român şi ce plătesc aparţinătorii, cum este sistemul din străinătate, astfel încât să nu fie nicio diferenţă între cele două. Vorbim de aparţinători care îşi permit să plătească sume importante şi aparţinători care nu îşi permit să plătească sumele acestea. Vorbim de persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi. Marea problemă este în zona cu persoane cu dizabilităţi, unde normele nu trebuie să fie egale pentru toate categoriile sau pentru copii. O să gândim o asistenţă medicală şi o nevoie de anumită medicaţie mai mare la o anumită categorie şi mai mare la altă categorie. Abordarea la pauşal cum era la timpul comunismului nu este corectă. Trebuie să venim cu OUG până în 31 august să schimbăm sistemul de control şi de autorizare. Dar legea propriu-zisă ar trebui ca în această sesiune parlamentară să mergem în Parlament şi să o modificăm. Să dăm fiecărei instituţii cu ce se ocupă”, a mai spus Ciolacu.

De asemenea, el a spus că Ministeurl Digitalizării trebuie să se ocupe să creeze un registru naţional cu aceste persoane, pentru evitarea dublei sau triplei decontări.

Ciolacu a mai spus că nu este în regulă transferul acestor beneficiari la sute de kilometri depărtare de aparţinători, cum au existat cazuri de transfer între Bucureşti şi Maramureş sau de la Maramureş la Târgu Mureş.

„Nu vor fi de mâine, dar să închidem capitolul de abuz şi pierderi de vieţi omeneşti. Vom vedea cu toţii după anchetele făcute de DIICOT şi DNA, vor fi analize şi va exista şi acest efect în care se va demonstra că s-au pierdut şi vieţi omeneşti. Sunt ferm convins de acest lucru şi ştiţi şi dvs. acest lucru. Vă spun sincer că nu mă simt confortabil stând în faţa dumneavoastră”, a mai spus premierul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici