Ciolacu, la întâlnirea cu Lloyd J. Austin: Avem nevoie de o cooperare sporită cu SUA

Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic, a spus, luni, premierul Marcel Ciolacu, în cadrul întâlnirii cu secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin.

265 afișări
Imaginea articolului Ciolacu, la întâlnirea cu Lloyd J. Austin: Avem nevoie de o cooperare sporită cu SUA

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni, la Washington, cu Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin. Cei doi oficiali au subliniat relaţia privilegiată dintre România şi Statele Unite, evidenţiată de un Parteneriat Strategic de peste două decenii şi întărită de buna colaborare în toate domeniile de interes comun, cu accent pe contribuţia la securitatea regională în zona Mării Negre.

În acest context, Secretarul American al Apărării a lăudat eforturile făcute de ţara noastră şi a evidenţiat capacitatea de leadership a României demonstrată prin înfiinţarea Centrului de pregătire de la Feteşti pentru piloţii de F 16.

Au fost trecute în revistă, cu această ocazie, cele mai importante evoluţii din punct de vedere al apărării atât în relaţiile bilaterale, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, ca bază pentru aprofundarea şi extinderea cooperării în acest sector, inclusiv cu rezultate economice care să aducă beneficii de securitate.

„Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic. O economie dezvoltată este esenţială pentru o securitate naţională puternică. Este importantă implicarea activă a companiilor americane în evaluarea şi dezvoltarea capabilităţilor din industria naţională, prin investiţii comune în industria de apărare, inclusiv în ceea ce priveşte fabricarea de muniţie, precum şi transferuri tehnologice şi specializarea forţei de muncă autohtone”, a declarat premierul Ciolacu.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a evidenţiat interesul Romaniei pentru o coordonare completă din punct de vedere militar cu Statele Unite şi a subliniat că, în perspectiva Summit-ului Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc anul viitor la Washington, România îşi va menţine angajamentele de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare şi va continua să pledeze pentru un profil sporit al Mării Negre pe agenda NATO.

La rândul său, Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a evidenţiat excelenta colaborare dintre Statele Unite şi România, ca parteneri strategici şi aliaţi, a remarcat rolul de lider al ţării noastre în eforturile pentru stabilizarea situaţiei regionale şi a apreciat progresele semnificative ale României în domeniul apărării, de la modernizarea echipamentelor şi infrastructurii militare până la consolidarea apărării cibernetice.

De asemenea, ambii interlocutori au subliniat nevoia de a face eforturi comune pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova, mai ales în contextul atacurilor hibride venite dinspre Federaţia Rusă.

Premierul Marcel Ciolacu a fost însoţit la întrevederea de la Washington de ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Radu Oprea.

Prim-ministrul este în a doua zi a vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii împreună cu o delegaţie guvernamentală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici