Ciolacu: Marea Neagră este centrul de gravitaţie al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

Marea Neagră, zonă de importanţă strategică pentru Alianţă, este centrul de gravitaţie al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, iar instabilitatea din zonă afectează profund securitatea euroatlantică, a declarat miercuri premierul Marcel Ciolacu.

91 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Marea Neagră este centrul de gravitaţie al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

Ciolacu: Marea Neagră este centrul de gravitaţie al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

„Integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un obiectiv strategic de politică externă şi securitate susţinut de întreaga societate şi de clasa politică. Acest proiect de ţară a devenit fundamentul României democratice şi prospere, în măsură să ofere cetăţenilor cele mai solide garanţii de securitate din întreaga noastră istorie. Cele două decenii care au trecut de la aderarea noastră la NATO stau mărturie faptului că libertatea, prosperitatea şi securitatea de care ne bucurăm zi de zi sunt mai puternice ca niciodată. În acelaşi timp, mediul de securitate actual, tot mai deteriorat şi imprevizibil, ne confirmă că datoria noastră principală este să rămânem vigilenţi pentru apărarea acestor valori”, a declarat premierul la evenimentul care marchează 20 de ani de la aderarea României la NATO.

Marcel Ciolacu susţine că ameninţările şi provocările cărora trebuie să le facem faţă sunt din ce în ce mai diferite şi complexe, dar important este că, într-un context regional şi global volatil, angajamentul Aliaţilor de proteja valorile acestui spaţiu şi de a se apăra reciproc este de neclintit.

El arată că, în cei 20 de ani, România şi-a conturat şi consolidat profilul strategic la nivelul Alianţei, iar capacitatea sa de a contribui la securitatea şi stabilitatea euroatlantică şi internaţională a crescut substanţial: „În acelaşi timp, contribuim activ la dezbaterile privind implementarea tuturor sarcinilor fundamentale ale NATO: apărarea colectivă, prevenirea şi gestionarea crizelor şi securitatea prin cooperare. Contribuţia valoroasă a României este recunoscută de Aliaţii noştri la cel mai înalt nivel”.

Potrivit premierului, România s-a remarcat ca promotor al solidarităţii transatlantice şi al unităţii Aliate şi ca susţinător ferm al politicii „uşilor deschise”.

„Responsabilitatea noastră de asigurare a securităţii cetăţenilor români şi de protejare a valorilor Alianţei este susţinută de statutul nostru de Aliat de nădejde şi de apărători ai Flancului Estic. Marea Neagră, zonă de importanţă strategică pentru Alianţă, este centrul de gravitaţie al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, iar instabilitatea din zonă afectează profund securitatea euroatlantică. Pe acest fond, România continuă să-şi respecte angajamentul faţă de susţinerea neechivocă a Ucrainei, dar şi a partenerilor NATO vulnerabili precum Republica Moldova şi Georgia, care au ales să adere la sistemul de valori euroatlantice”, a adăugat premierul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici