Ciolacu: PSD va sesiza luni CCR pe legile asumate de Executiv. Mi se pare o guvernare abramburistică

Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va sesiza, luni, Curtea Constituţională asupra proiectelor pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul, modificarea legilor justiţiei şi abrogarea OUG 51 privind transporturile. Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că guvernarea PNL este una „abramburistică”.

2623 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: PSD va sesiza luni CCR pe legile asumate de Executiv. Mi se pare o guvernare abramburistică

Ciolacu: „PSD va sesiza luni CCR pe legile asumate de Executiv. Mi se pare o guvernare abramburistică”

„Vom face sesizarea în Parlament, cea pe legile justiţiei şi una în domeniul transporturilor. Nu vom face sesizări pe fond. În primul rând, vom face o sesizare pe formă. Cele două legi cu care a venit domnul Orban în Parlament, noi nu vrem să le atacăm pe fond, vrem să le atacăm pe formă. Luni vor fi depuse aceste sesizări. Un lucru care mi se pare normal din două motive. În primul rând, a existat un referendum în România ca niciun Guvern să nu mai schimbe legile din domeniul justiţiei prin ordonanţe sau prin asumări. Şi primul lucru pe care l-a făcut Guvernul Orban, a venit cu asumări pe domeniul justiţiei”, a declarat Marcel Ciolacu, sâmbătă, la Antena 3.

Liderul interimar al PSD a mai spus că „atâta timp cât există legi în Parlamentul României, mai ales într-o formă finală de dezbatere, nu poţi să vii tu Guvern să îţi asumi şi să treci peste Parlament. Parlamentul României este instituţia care legiferează în orice stat democratic”.

Acesta a adăugat că Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD se va reuni, luni de la ora 10.00, pentru a aproba sesizarea celor două acte normative la CCR şi pentru a decide strategia în cazul în care Executivul îşi asumă răspunderea pe abrogarea unor prevederi din OUG 114 şi Legea bugetului pe anul 2020.

„Sunt gata (sesizările - n.r.). Luni de dimineaţă, la ora 10.00 noi avem un Birou Permanent Naţional, în care le vom aproba şi vom discuta şi paşii pe care îi avem de făcut, în cazul în care Guvernul Orban va continuă acest artificiu de a evita Parlamentul României. Şi aici mă refer la OUG 114 şi la Legea bugetului”, a explicat Ciolacu.

Chestionat ce se va întâmpla cu Legea bugetului de stat şi dacă va fi adoptată până la finalul anului, Marcel Ciolacu a spus că aceste întrebări trebuie puse PNL. El a reamintit că Guvernul îşi asumă acum o datorie publică de cel puţin 40%, în condiţiile în care în guvernarea PSD datoria a fost redusă de la 38% la 35%.

„Cred că sunt nite întrebări pe care le adresaţi în primul rând actualei guvernări. E responsabilitatea lor şi creşterea euro şi deficitul şi asumarea deficitului în anul viitor. Am văzut şi eu cu indicatorii cu care s-a venit tot prin asumare în Parlament, că deja datoria publică, mult hulita datorie publică, spunând întotdeauna că PSD-ul îi îndatorează pe copiii noştri, am văzut că PSD, în trei ani, a coborât datoria publică de la 38% la 35%, iar acum se vine cu o datorie publică asumată de cel puţin 40%, ea fiind limitată de către Uniunea Europeană. Mi se pare o guvernare, cel puţin în această perioadă abramburistică, incorerentă şi e normal ca toată lumea să fie îngrijorată”, a completat Ciolacu.

Liderul interimar al social-democraţilor a mai anunţat că Eugen Teodorovici, care va avea duminică o conferinţă de presă la sediul PSD, la ora 12.00, va deschide seria de conferinţe de presă care vor fi ţinute în fiecare duminică de câte un lider al PSD.

„Începând de mâine (duminică – n.r.), în fiecare duminică un lider al PSD va avea o conferinţă de presă în interiorul sediului PSD. Domnul Teodorovici va deschide această serie de conferinţe de presă. Sunt ferm convins că ar trebui urmărit mâine. Să aşteptăm conferinţa de presă a fostului ministru de Finanţe, domnul Teodorovici. Nu cred că e corect să spun eu acum ce pregăteşte domnul Teodorovici. E normal ca vocea PSD să fie cât mai bine auzită şi argumentele noastre că această guvernare devine toxică pentru România”, a precizat Marcel Ciolacu.

Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe trei proiecte de lege, respectiv pentru modificarea legilor justiţiei, abrogarea OUG 51 şi pentru adoptarea Legii plafoanelor necesară adoptării Legii bugetului de stat. Amendamentele admise de Executiv au fost citite de Ludovic Orban în plenul reunit de joi al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici