Cioloş: Am decis să trimit raportul Inspecţiei Sanitare de Stat şi la Parchet. Proceduri noi legate de achiziţiile publice ale biocidelor

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că directorul SRI i-a prezentat o sinteză a informaţiilor deţinute de serviciu privind situaţia din spitale şi notele pe care le-a transmis în ultimii ani autorităţilor.

1762 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Am decis să trimit raportul Inspecţiei Sanitare de Stat şi la Parchet. Proceduri noi legate de achiziţiile publice ale biocidelor

Cioloş: Directorul SRI mi-a prezentat o sinteză a informărilor pe care le-a transmis (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Premierul Dacian Cioloş a făcut acests precizări după ce a fost la Ministerul Sănătăţii împreună cu corpul său de control.

"Am primit mai multe informaţii în aceste zile şi de la Serviciul Român de Informaţii. Apropo, domnul director (Eduard Hellvig-n.r.) mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităţilor guvernamentale mai multe informări legate inclusiv de infecţiile nosocomiale. L-am rugat să-mi trimită o sinteză şi mi-a trimis acum o sinteză a informaţiilor pe care le avea, inclusiv potenţiale probleme la modul cum s-au negociat şi semnat anumite contracte", a spus Cioloş, vineri, după ce a avut o şedinţă la Ministerul Sănătăţii.

Guvernul a sesizat Parchetul în legătură cu raportul privind produsele Hexi Pharma, a anunţat vineri premierul Dacian Cioloş.

"Am decis să trimit raportul Inspecţiei Sanitare de Stat şi la Parchet, să fie acolo, la dosar, cu celelalte informaţii pe care Parchetul le-a mai obţinut", a spus premierul.

Anunţul a fost făcut după ce şeful Executivului a fost, împreună cu corpul de control, la Ministerul Sănătăţii pentru a verifica documentele privind contractele de achiziţii.

Dacian Cioloş a anunţat că săptămâna viitoare vor fi luate măsuri privind achiziţiile publice în domeniul sănătăţii, inclusiv al produselor biocide.

"Până la sfârşitul săptămânii viitoare o să venim cu proceduri noi legate de achiziţiile publice ale biocidelor. Se lucrează în momentul de faţă la nişte specificaţii tehnice standard care vor sta la baza unui ordin al preşedintelui ANAF, pe baza cărora se vor face aceste achiziţii tocmai pentru a evita probleme apărute şi în trecut cu anumite contracte cu dedicaţii şi am cerut totodată conducerii ministerului, secretariatului general, să-mi facă o evaluare şi cu alte tipuri de achiziţii care se pot face pe baza aceloraşi proceduri standardizate, pentru mai multă transparenţă şi pentru mai multă claritate", a spus Cioloş.

Premierul a cerut conducerii Ministerului Sănătăţii, dar va cere şi autorităţilor publice locale să facă audit pe contracte, în primul rând pe cele pentru biocide, dar nu numai, în spitalele care sunt în subordinea lor.

Şeful Executivului a mai spus că cei care vor continua să folosească produsele Hexi Pharma o fac pe răspunderea lor, amintind că unele spitale sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, iar altele în subordinea primăriilor.

"Dispoziţia autorităţilor e foarte clară. Dacă mai sunt unii care le folosesc, o fac pe răspunderea lor", a spus Cioloş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici