Cioloş: În costume populare se dansează doar pe scenă, ca-n vitrină, trebuie să valorificăm spiritul

Premierul Dacian Cioloş a spus că tradiţiile din mediul rural trebuie valorificate într-un spirit modern, aşa cum s-a procedat cu "ia românească", comentând că se pot vedea oameni în costume populare doar atunci când dansează pe scenă, expuşi ca într-o vitrină.

1428 afișări
Imaginea articolului Cioloş: În costume populare se dansează doar pe scenă, ca-n vitrină, trebuie să valorificăm spiritul

Cioloş: În costume populare se dansează doar pe scenă, ca-n vitrină, trebuie să valorificăm spiritul

"Pentru că aud de cultură urbană şi de dinamica comunitară în mediul urban, v-aş incita să ieşiţi din urban şi să mergeţi şi spre rural cu acelaşi spirit, pentru că e un izvor de autenticitate care a rămas încă în nivelul acela standard, formal, de percepţie. Vezi oameni îmbrăcaţi în costume populare care dansează doar pe scenă, deci doar în vitrină, doar în partea asta care e recunoscută, dar văd că apar mişcări de punere în valoare într-un spirit modern şi a valorilor autentice, tradiţionale, care încă se găsesc în mediul rural. V-aş încuraja, cu acelaşi spirit, să inovaţi şi din punctul ăsta de vedere. Uite, o acţiune care mie mi se pare că se înscrie în spiritul ăsta e bluza românească, sau ia românească, de exemplu", le-a spus premierul participanţilor la conferinţa naţională „Revitalizare comunitară şi impact de dezvoltare economică inovatoare prin valorificarea patrimoniului comunitar abandonat în marile aglomerări urbane”, oranizată vineri, la sediul Guvernului.

El a povestit asistenţei că, atunci când lucra la Bruxelles, şi-a luat o cămaşă cu motive populare româneşti pentru că româncele care lucrau cu el şi la Comisia Europeană veneau îmbrăcate cu cămăşi tradiţionale de Ziua Iei.

"Sigur că lumea întreabă, a apărut pe urmă şi moda asta, apar creaţii pornind de aici şi pornind de la ideea asta se pot găsi multe alte resurse în acelaşi spirit. Deci, ăsta ar putea fi specificul României", a mai spus Cioloş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici