Cioloş, în Senat: "Statul român este proprietarul acelor clădiri. ANAF pune în aplicare o decizie a instanţei Sesizările Antena Group au fost trimise şi fostei guvernări, nu ne cereţi să rezolvăm noi"

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că ANAF pune în aplicare o decizie definitivă a justiţiei în cazul posturilor de televiziune ale grupului Intact şi a precizat, în acelaşi timp, că libertatea de exprimare va fi apărată ferm.

54830 afișări
Imaginea articolului Cioloş, în Senat: "Statul român este proprietarul acelor clădiri. ANAF pune în aplicare o decizie a instanţei Sesizările Antena Group au fost trimise şi fostei guvernări, nu ne cereţi să rezolvăm noi"

Şedinţa Senatului în care Cioloş este aşteptat să dea explicaţii privind ANAF a început (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Antena Group a trimis sesizări pentru păstrarea imobilului şi nu i s-a răspuns încă din perioada Guvernului Ponta, le-a spus premierul Dacian Cioloş senatorilor, solicitându-le totodată să nu-i ceară să rezolve în câteva luni probleme nerezolvate de 2 ani, eludând legislaţia aflată în vigoare.

 "Statul român este proprietarul acelor clădiri şi este datoria instituţiilor statului să-şi controleze aceste bunuri, aşa cum ele sunt atribuite prin decizie definitivă a instanţei", a spus premierul Dacian Cioloş, în plenul Senatului.

Şeful Executivului a mai spus că nu intră în atribuţiile Guvernului stabilirea termenului de evacuare şi nici prelungirea contractelor de închiriere a sediilor în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune.

"Reprezentanţii posturilor TV au acuzat acţiunea de luni ca fiind abuzivă prin comportamentul agenţilor prezenţi la sediu. Am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care se raportează la contribuabili în exercitarea atribuţiilor lor. Autorităţile fiscale ale statului lucrează pentru interesul cetăţenilor şi nu trebuie să aibă o atitudine de intimidare sau de instituţie represivă. Dreptul la libera exprimare va fi şi el apărat ferm", a spus Premierul.

El a adăugat că termenul dat pentru evacuare voluntară este unul stipulat de Codul de procedură civilă şi nu este stabilit de ANAF şi acesta este de cinci zile, conform legii, aplicabil tuturor persoanelor juridice pentru evacuare.

"Nu este o decizie specifică a ANAF, pentru acest caz, termenul de cinci zile. Nu există prin lege termene diferite pentru televiziuni sau pentru alte tipuri de activităţi. Dacă nu se aplica termenul, atunci ANAF încălca termenele legale şi ar fi putut fi acuzat de discriminare. La ora actuală, singura formă de valorificare a bunurilor confisacte de stat este reglementată de Ordonanţa 14/2007 care presupune doar vânzarea bunurilor ca formă de valorificare a acestora, lucru confirmat şi de către Curtea Constituţională prin decizia 859/2015, publicată în zece februarie anul acesta", a explicat Cioloş.

Premierul a spus că nu există cadru legal în momentul de faţă care să permită încheierea unui contract de închiriere de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv.

"Acest aspect a fost comunicat oficial şi celor care folosesc în momentul de faţă imobilul, încă din iunie 2015. În tot acest timp, contractul de închiriere nu a fost încheiat cu ANAF ci cu fostul proprietar. Deci, locatarii imobilului respectiv au contract de închiriere cu fostul proprietar şi nu cu ANAF. Portivit hotărârii judecătoreşti, bunul a fost trecut în proprietatea privată a statului liber de orice sarcini, deci automat şi contractele de închiriere care existau înainte de această decizie judecătorească îşi încetau activitatea", a precizat prim-ministrul.

Dacian Cioloş a mai declarat că libertatea de exprimare va fi apărată "ferm" şi că a cerut noii conduceri ANAF să-şi analizeze modul în care îşi desfăşoară activitatea, pentru că lucrează în interesul cetăţeanului.

Dacian Cioloş şi-a încheiat intervenţia din finalul şedinţei Senatului precizând că şi el doreşte ca Antena Group să îşi desfăşoare activitatea pe mai departe, din respect pentru audienţă.

"Şi eu îmi doresc ca Antenele să continue să emită din respect pentru dreptul la liberă exprimare, din respect pentru cei care aleg să vizioneze orice televiziune sau să asculte orice post de radio şi în măsura în care lege va permite vom căuta soluţiile pentru a nu împiedica acest lucru. În acelaşi timp permiteţi-mi să afirm că aceste lucuri, dacă vreţi să avem credibilitate şi îmi doresc acest lucru, trebuie să le facem în limitele legilor pe care le decidem împreună şi pe care Guvernul are obligaţia să le respecte", le-a mai spus Cioloş senatorilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici