Cioroianu: Decizia privind scutul va spori securitatea, dar este şi o responsabilitate de asumat

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că decizia privind amplasarea de elemente ale scutului antirachetă în România va spori securitatea ţării, dar, în acelaşi timp, este şi o responsabilitate care trebuie conştientizată.

50 afișări
Imaginea articolului Cioroianu: Decizia privind scutul va spori securitatea, dar este şi o responsabilitate de asumat

Cioroianu: Decizia privind scutul va spori securitatea, dar este şi o responsabilitate de asumat

"Nu este o victorie, un merit, un cadou din partea americanilor. Este o responsabilitate care trebuie conştientizată. Desigur, este o măsură care va spori securitatea României, dar, în acelaşi timp, va aduce şi responsabilităţi", a spus Cioroianu.

Întrebat în ce mod va afecta această decizie relaţia cu Rusia, Cioroianu a amintit că Moscova nu a acceptat niciodată, "cu sau fără România", ideea scutului antirachetă.

"Scutul nu este împotriva Rusiei, nu în asta stă secretul relaţiei cu Rusia. Rusia trebuie să înţeleagă că este treaba României ce face pe teritoriul său", a adăugat Cioroianu.

El a spus că decizia de amplasare a scutului în România are legătură cu analiza administraţiei Obama asupra scutului antirachetă în versiunea lui George Bush.

"Varianta lui Bush a fost considerată costisitoare şi ineficientă din punctul de vedere al amplasării în teren. Aici s-a ţinut cont inclusiv de faptul că în Cehia nu era foarte mult entuziasm", a spus el.

"România a apărut în discuţie în condiţiile în care va fi un sistem pe mai multe trepte, cu elemente pe uscat şi pe mare. S-a ţinut cont de poziţia României de stat la Marea Neagră", a spus Cioroianu, adăugând că România nu conştientizează încă importanţa pe care o are în plan strategic şi regional aşezarea sa la Marea Neagră.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, după şedinţa CSAT, că preşedintele SUA, Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şeful statului precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici