Ciucă cere Comisiei Europene măsuri care să reducă dezechilibrele create de importurile de cereale din Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă a semnat, împreună cu omologii din Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia, o scrisoare comună adresată preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care sunt propuse măsuri care să reducă dezechilibrele create de importurile cerealelor din Ucraina.

312 afișări
Imaginea articolului Ciucă cere Comisiei Europene măsuri care să reducă dezechilibrele create de importurile de cereale din Ucraina

Ciucă cere Comisiei Europene măsuri care să reducă dezechilibrele create de importurile de cereale din Ucraina

„Avem o responsabilitate faţă de fermierii români şi căutăm constant soluţii pentru dezvoltarea continuă a agriculturii româneşti. Din acest motiv, am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia o scrisoare comună adresată preşedintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cereale ucrainene”, spune Nicolae Ciucă.

Astfel, premierii celor cinci ţări cer suplimentarea fondurilor europene distribuite fermierilor drept compensaţii, dar şi posibilitatea folosirii acestor bani pentru direcţionarea exporturilor ucrainene către ţările din Africa şi Orientul Mijlociu, sprijin financiar european pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din statele noastre, dar şi pentru operatorii din piaţă care au nevoie de vehicule suplimentare. Printr-o reţea de transport bine pusă la punct, produsele provenite din Ucraina vor putea fi trimise mai rapid către ţările importatoare din alte regiuni ale lumii.

De asemenea, o altă măsură este ca Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Alimentar Mondial (World Food Programme), să creeze o soluţie prin care cerealele ucrainene să fie achiziţionate, pentru a nu rămâne în UE.

Este solicitată urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor europeni şi crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate.

O altă măsură cerută este să se ia în calcul, de către Comisia Europeană, reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiază acum de scutire.

Problemele întâmpinate de fermierii români, afectaţi de tranzitul cerealelor ucrainene, au fost prezentate preşedintelui Comisiei Europene de către preşedintele Klaus Iohannis, în ultima sa vizită la Bruxelles. Iohannis a cerut reînceperea dialogului tehnic între Comisie şi ministerele Agriculturii din statele afectate, pentru recalcularea cuantumului compensaţiilor.

Acest pachet de măsuri cerut de premierii din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia se va adăuga programelor pe care Guvernul României şi Comisia Europeană le derulează în sprijinul fermierilor români.

De altfel, Ciucă spune că România continuă să fie alături de Ucraina în faţa agresiunii ruseşti şi să susţină ţara vecină prin orice mijloace diplomatice, economice şi umanitare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici