Claudiu Manda propune sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict între Parlament şi CSAT

Preşedintele Comisiei de control SRI, Claudiu Manda, a declarat miercuri seara, după declararea ca neconstituţională a Legii privind declasificarea tuturor protocoalelor, că o primă măsură ar putea să fie sesizarea CCR pentru a se pronunţa dacă există un conflict juridic de natură constituţională.

3830 afișări
Imaginea articolului Claudiu Manda propune sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict între Parlament şi CSAT

Claudiu Manda propune sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict între Parlament şi CSAT

"Decizia CSAT nr. 17 nu este o decizie secretă, este nepublică, ceea ce este un alt caracter, este o decizie pe care noi o avem la comisie şi este o decizie la care comisia s-a raportat în primul raport pe care l-a prezentat, şi probabil că va fi o dezbatere în plenul Parlamentului reunit, şi în care noi spuneam că s-au adăugat la lege ameninţări în plus faţă de cele prevăzute de Legea 51 şi corupţia. Dacă statul român ar fi considerat la un moment dat, ceea ce nu este în niciun alt stat european, corupţia ca fiind ameninţare la adresa securităţii naţionale, lucrul trebuie să fie făcut prin lege, nu printr-o decizie a CSAT", a ecplicat la Antena 3 Claudiu Manda.

Potrivit acestuia, o primă măsură ar putea să fie sesizarea CCR pentru a se pronunţa dacă există un conflict juridic de natură constituţională.

"Spunând că s-a adăugat la lege este echivalentul conflictului juridic de natură constituţională între CSAT, de data aceasta, şi Parlament, cum că CSAT a legiferat adăugând la lege alte ameninţări decât cele stabilite de Parlament prin lege", a adăugat Manda.

Curtea Constituţională a declarat, miercuri, neconstituţională în integralitate, legea privind declasificarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI şi instituţiile judiciare în baza unei decizii a CSAT din 2005.

Judecătorii Curţii au decis, cu unanimitate de voturi, că decizia privind declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 trebuia să fie făcută nu printr-un proiect de lege adoptat de către Parlament, ci printr-o hotărâre a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici