Coaliţia şi suspendarea preşedintelui | Secretar adjunct PSD: Aşteptăm punctul de vedere al juriştilor

Coaliţia urmează să decidă dacă va demara procedurile de suspendare ale preşedintelui, în contextul în care şeful statului refuză de o lună să pună în aplicare decizia CCR de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. Liviu Dragnea anunţa pentru luni şedinţa coaliţiei, însă Tăriceanu a plecat din ţară.

1954 afișări
Imaginea articolului Coaliţia şi suspendarea preşedintelui | Secretar adjunct PSD: Aşteptăm punctul de vedere al juriştilor

Coaliţia şi suspendarea preşedintelui | Secretar adjunct PSD: Aşteptăm punctul de vedere al juriştilor

“Sigur că dacă îi întrebi pe ai noştri din judeţe şi electoratul nostru, toată lumea ne zăpăceşte la cap cu suspendarea. Este o presiune fabuloasă, inclusiv în spaţiul online. Dar nu poţi să iei decizia aceasta până nu analizezi tot. Tot înseamnă tot, costuri, voturi, procent, în ce dată şi cum, dacă este necesar, nu este necesar, ce spune Constituţia, cât are Iohannis ca să respecte decizia. Toate chestiile acestea nu le poţi gândi cu inima, aşa sufleteşte cum fac eu. Se face o comisie mixtă PSD-ALDE care trebuie să întocmească, nu un raport, că nu suntem la comunişti, nişte puncte de vedere. Astea pot fi gata în seara aceasta, pot să fie gata mâine. O să le discutăm şi vedem despre ce este vorba, punem întrebări «de ce aşa şi nu aşa?». În orice caz, din partea electoratului, partea mare care ne susţine este o presiune fabuloasă pentru suspendare, pentru că deja este bătaie de joc modul în care tratează Iohannis chestiunea aceasta legată de Constituţie e aşa un fel de «hai să luăm la mişto tot poporul».”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD.

Acesta a mai afirmat că nu va fi o şedinţă a coaliţiei în cursul zilei de luni, aşa cum anunţase iniţial Liviu Dragnea, dar că social democraţii vor citi opinia juriştilor.

“După opinia PSD in corpore, are mână liberă (n.r. Liviu Dragnea) să anunţe că mergem la procedura de suspendare. Fără discuţie. Logica spune însă că te uiţi pe punctele de vedere făcute de cei mai buni jurişti şi analişti pe care îi avem în ambele partide şi cred că îi avem pe cei mai buni oricum. Ţinem cont. Din punct de vedere al susţinerii, Dragnea are susţinerea integrală a opiniei publice pro PSD şi pro coaliţie”, a afirmat liderul PSD, pentru MEDIAFAX.

Codrin Ştefănescu declară că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, poate fi înştiinţat şi prin mail despre concluziile comisiei de jurişti , având în vedere că Tăriceanu este plecat din ţară în zilele următoare.

"Varianta logică este că liderii coaliţiei trebuie să aştepte toate punctele de vedere", spune Ştefănescu, care completează: “Tot am sperat că Iohannis va ţine cont de decizia Curţii. Aceasta a fost toată speranţa permanentă. Tot am sperat că va aplica şi el decizia, de îndată. Au trecut cât 31 de zile. Este mult prea mult. Am înţeles că îi aperi pe băieţii ăştia veseli, statul securist. Am înţeles că ţi-este frică, că ţi-au promis că te pun preşedinte. O să vedem cum o să fie la alegeri. Îţi acceptăm absolut orice: că ne înjuri de la Cotroceni, de la tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale. Nu se întâmplă nicăieri pe glob aşa ceva, dar îi acceptăm că aşa suntem la noi în Balcani, să ne înjuri de acolo, cu nume, cu prenume, să ne faci pe toţi penali”.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi că membrii Coaliţiei de Guvernare PSD- ALDE vor decide luni dacă vor merge pe varianta suspendării preşedintelui Iohannis, dar consideră că suspendarea "trebuie să fie o opţiune serioasă".

"Spunea de dictatura majorităţi, păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că asta este majoritatea prin alegeri, în democraţie. Este deranjat de majoritate. Este exact logica unui dictator. Nu contează alegerile, contează doar ce vreau unul singur care trebuie să aibă în subordonare CCR, instituţiile. Eu am discutat cu domnul Tăriceanu şi i-am spus că din punctul meu de vedere suspendarea preşedintelui trebuie să fie o abordare serioasă. (...) Şi domnul Tăriceanu a spus că nu e de acord, şi că trebuie să analizăm şi să luăm o decizie, da sau nu", a declarat Liviu Dragnea.

Şi alţi lideri social democraţi vorbesc despre o suspendare iminentă.

„Până la urmă, conflictul pe care preşedintele Iohannis îl întreţine permanent, refuzând să respecte anumite dispoziţii constituţionale şi să pună în aplicare o hotărâre a CCR, nu poate să rămână fără un răspuns. Aceste motive puerile, cum că nu a citit destul sau citeşte foarte greu, nu pot fi motive veritabile pentru a nu pune în aplicare o hotărâre a CCR. Eu cred că lucrurile nu pot trena foarte mult şi vom vedea ce vor discuta liderii coaliţiei majoritare, dar în condiţiile în care preşedintele va refuza, cu obstinaţie, să pună în aplicare o hotărâre a CCR, suspendarea va deveni, probabil, inevitabilă”, a spus, recent, Dumitru Buzatu, lider PSD Vaslui.

Şedinţa de luni nu va mai avea totuşi loc în condiţiile în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a delegat atribuţiile de conducere, în intervalul 9-11 iulie, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Decizia delegării atribuţiilor de către Călin Popescu Tăriceanu, a fost luată de conducerea Senatului, miercuri, 4 iulie.

Preşedintele Klaus Iohannis a amânat, în ultima lună, să spună ce măsură va lua după decizia CCR de a cere şefului statului să emită decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

CCR a motivat în data de 7 iunie decizia prin care există un conflict instituţional preşedinte-ministrul Justiţiei, iar şeful statului trebuie să emită un decret de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici