Comănescu: România respectă pe deplin cele mai înalte standarde în privinţa securităţii nucleare

România respectă pe deplin cele mai înalte standarde în privinţa securităţii nucleare, a afirmat joi ministrul de Externe Lazăr Comănescu, după o întâlnire cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Yukiya Amano.

220 afișări
Imaginea articolului Comănescu: România respectă pe deplin cele mai înalte standarde în privinţa securităţii nucleare

Comănescu: România respectă pe deplin cele mai înalte standarde în privinţa securităţii nucleare (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

"Am exprimat aprecierea pentru că graţie şi agenţiei internaţionale de energie atomică, evaluărilor pe care agenţia le face în ţările membre, România e percepută ca unul dintre statele membre în care se respectă pe deplin cele mai înalte standarde în privinţa securităţii nucleare. E un lucru foarte important care ne încurajează în a continua să vedem în energia nucleară o componentă foarte importantă în mixul nostru energetic", a spus ministrul, într-o conferinţă de presă comună cu Yukiya Amano la sediul MAE.

Comănescu a mai spus că, în România, componenta nucleară în mixul energetic are o pondere de 20% şi că ţara noastră e una dintre puţinele membre ale AIEA care dispune de întregul ciclu al utilizării energiei nucleare, de la materia primă până la producţia ca atare de energie electrică.

La rândul său, Amano a spus că Agenţia poate ajuta statele membre în privinţa securităţii nucleare, inclusiv în privinţa detectării folosirii de materiale nucleare în scopuri teroriste.

"Agenţia poate da anumite linii directoare privind prevenirea acestor incidente (care au legătură cu terorismul – n.r.), astfel are un acord cu vameşi şi cu poliţişti de frontieră pentru a detecta traficarea de materiale radioactive sau nucleare. Asigurăm echipamente şi detectoare pentru materiale nucleare ţărilor care au nevoie de ele. Avem şi o bază de date privind traficul ilicit de materiale nucleare", a spus Amano.

Directorul AIEA mai spus că responsabilitatea de întărire a securitatăţii nucleare revine fiecărui stat, iar rolul agenţiei este să ajute statele să obţină standarde înalte de securitate nucleară.

"Agenţia are o bază de date în ce priveşte traficarea materialelor nucleare, sunt peste 300.000 de informaţii adunate din 1995. Multe din aceste informaţii sunt de natură foarte periculoasă. Dacă materialul nuclear cade în mâinile unor terorişti, acest material poate fi folosit în scopuri negative", a mai spus Yukiya Amano.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici